NaslovnaVESTIAktuelna situacija na KiM je u suprotnosti sa rezolucijama UN

Aktuelna situacija na KiM je u suprotnosti sa rezolucijama UN

Foto: TANJUG/STR

NJUJORK – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu zakazana zbog situacije koja u suprotnosti sa rezolucijama i poveljama UN, a koja bi mogla da uzrokuje nepopravljivu štetu.

On je na vanrednoj sednici SB o Kosovu i Metohiji, zakazanoj na zahtev Srbije rekao da je neposredan povod za sednicu potez tzv. Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje dinar od 1. februara, čime je izvršena kulminacija napada na Srbe i nealbansko stanovništvo, budući da je njihov opstanak na teritoriji južne srpske provincije u ogromnoj meri direktno zavisan od priliva dinarskih sredstava, pre svega iz budžeta Republike Srbije.

“Podaci da Republika Srbija iz ovog budžeta isplaćuje 60.946 plata i penzija na Kosovu i Metohiji, 2.430 stipendija za studente i da finansira narodne kuhinje koje zadovoljavaju osnovne potrebe oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, pokazuju da je ova mera napad pre svega na srpsko stanovništvo i da situaciju na teritoriji Kosova i Metohije čini teškom. Samo ove brojke jasno pokazuju da ogroman broj stanovnika na teritoriji Kosova i Metohije direktno ili indirektno zavisi od dinarskih primanja iz budžeta Republike Srbije. Usled toga, očito je da zabrana dinarskog platnog prometa, odnosno ukidanje dinara kao sredstva plaćanja, direktno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih ličnih sredstava za život”, rekao je Vučić.

Istakao je i da 1.794 srpskih i nealbanskih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Kosova i Metohije direktno zavisi od dinarskih subvencija iz Republike Srbije, dok opstanak 922 privredna subjekta u vlasništvu Srba na Kosovu i Metohiji, koji su direktno zavisni od dinarskog platnog prometa, više operativno nije održiv i moguć. 

“>

FOTO TANJUG/STR

“>

FOTO TANJUG/STR

“>

FOTO TANJUG/STR

“>

FOTO TANJUG/STR

“>

FOTO TANJUG/STR

“>

FOTO TANJUG/STR

“>

FOTO TANJUG/STR

Galerija

Teror protiv srpskog stanovništva na KiM se intenzivira

Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se teror prištinskog režima protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji intezivira, uključujući i fizičke napade na Srbe, i da je u uslovima tekućeg progona Srba postalo sasvim jasno zašto Priština odbija da ispuni obavezu formiranja ZSO. 

“Iako je činjenica da međunarodna zajednica označila Prištinu kao isključivog krivca za ovu eskalaciju, Priština se suštinski nije suočila sa ozbiljnim posledicama svog delovanja. Ali teror protiv srpskog stanovništva se intenzivira, što uključuje i fizičke napade na Srbe”, naveo je Vučić u svom govoru na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Naveo je i da su se napadi na srpsku imovinu i privatnu imovinu Srpske pravoslavne crkve poslednjih godina povećali.

“Ovo je kvantitativno potvrđeno podacima, 2023. godine je 179 etnički motivisanih zločina zabeleženo. Ovo je slučaj institucionalnog fizičkog i strukturnog nasilja koje je praćeno upadima albanskih oružanih snaga u institucije koje finansira Republika Srbija i kojim se napadaju isporuke novaca, za plaćanje socijalnih davanja i školarina”, rekao je Vučić.

Ukidanje dinara na KiM direktan udarac na opstanak Srba i formiranje ZSO

Predsednik Srbije izjavio je da ukidanje dinara od strane Prištine predstavlja direktan udar na opstanak Srba na KiM, kao i na formiranje Zajednice srpskih opština.

“Svako sprečavanje finansiranja srpskih škola, vrtića, fakulteta, bolnica, kao i ambulanti i domova zdravlje predstavlja direktan udar kako na opstanak Srba, tako i na formiranje ZSO”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je očito da je upravo stvaranje nepodnošljivih uslova za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba jedini cilj režima u Prištini, koji kroz akt strukturnog nasilja intenzivira višegodišnji dobro isplaniran i sistematičan napad na srpsko stanovništvo “kojim je suštinski počeo otvoreni progon Srba sa Kosova i Metohije.

Istakao je da će u tom smislu činjenično razobličiti potpunu neutemeljenost argumentacije režima u Prištini koji tvrdi da je meru ukidanja dinara i uvođenja evra kao jedinog platnog sredstva preduzeo isključivo u svrhu obezbeđivanja navodne vladavine prava.

Dinar legalno valuta na KiM, evro uveden jednostranom odlukom Prištine

Aleksandar Vučić istakao je da je dinar legalno sredstvo plaćanja u Srbiji i da samim tim ne može biti zabranjen na KiM kao delu teritorije koja je u sastavu Srbije, a koja je rezolucijom 1244 UN stavljena pod međunarodnu upravu, dok je evro uveden na protivpravni način jednostranom odlukom političkog rukovodstva u Prištini.

“Ova opasna mera režima u Prištini je preduzeta na protivpravan način i zbog toga što je evro legalna međunarodna valuta koju za područje EU emituje Evropska centralna banka (ECB). Usled toga, očigledno je da je prištinsko rukovodstvo poseglo za nelegalnom upotrebom eura što je u svojim javno dostupnim informacijama naveo EU i ECB, navodeći, da tzv. Kosovo, usvojilo evro jednostrano 2002. godine i od tada ga koristi kao svoju de facto valutu”, naglasio je Vučić na vanrednoj sednici Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN).

Vučić je istakao da iz toga proizilazi da evro nije legalno sredstvo plaćanja na tzv. Kosovu.

“Dakle, nametanje evra je u ovom slučaju nepobitno učinjeno ne u svrhu bilo kakve vladavine prava, već bez ikakvih pravnih osnova i odgovarajućih aranžmana sa EU i samo isključivo u svrhu dovršetka kreiranja nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovog progona sa KiM”, ocenio je Vučić.

Pozivam SBUN i međunarodne organizacije da utiču na rešavanje krize

Predsednik je apelovao večeras na Savet bezbednosti i međunarodne organizacije, koje mogu da utiču na rešavanje krize, da preduzmu hitne i odlučne mere u cilju normalizacije situacije na Kosovu i Metohiji, spreče dalji progon Srba i stvore uslove za ponovno uspostavljanje smislenog dijaloga Beograda i Prištine u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija i rezolucijama Saveta bezbednosti.

On je na vanrednoj sednici SBUN rekao da će Srbija sa svoje strane provoditi sve sporazume i preduzimati sve potrebne mere u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti.

Istovremeno on je pozvao Savet bezbednosti da ne izgubi iz vida da je Srbija poslala zahtev Kforu, u skladu sa rezolucijom 1244 i vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova, da se omogući povratak dogovorenog broja srpskog bezbednosnog osoblja, koje bi pomoglo međunarodnim snagama u zaštiti srpskog stanovništva.

“Iako je to međunarodno pravni dokument i u njemu se jasno nalaže obaveza komandantu Kfora da omogući takav povratak, do toga nije došlo”, rekao je Vučić.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Aktuelna #situacija #KiM #suprotnosti #rezolucijama

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja