NaslovnaRAZONODAPre 40 godina otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu

Pre 40 godina otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu

Odluka da Sarajevo i Jugoslavija ugoste Olimpijske igre doneta je 1978. godine u Atini. Olimpijski plamen je avionom stigao do Dubrovnika odakle je baklja pre prispeća u Sarajevo prošla kroz celu Jugoslaviju. Čast da zapali olimpijski plamen pripala je  najboljoj jugoslovenskoj klizačici, Sandi Dubravčić.

Na Igrama, koje su trajale od 8. do 19. februara 1984. godine, nastupila su 1.272 takmičara iz 49 zemalja. Tačnije, 998 takmičara i 274 takmičarke. Njihova nadmetanja pratilo je više od 7.500 predstavnika medija iz 41 zemlje.

Vizuelni zaštitni znak olimpijskih igara u Sarajevu izradio je  Miroslav Antonić, a maskotu Vučka, Jože Trobec. Vučku je glas pozajmio najpoznatiji Sarajlija. Pogađate, to je bio Zdravko Čolić.


(EPA-EFE/FEHIM DEMIR)

Mladi skijaš iz Nove Gorice, Jure Franko, osvojio je jedinu medalju za Jugoslaviju. U veleslalomu na Bjelašnici on je bio drugi i poneo je srebro.

Mnogi se i danas sećaju umetničke klizačice Katarine Vit, koja je tada nastupala pod zastavom Istočne Nemačke. Ona je ponela zlatnu medalju i postala jedno od najpoznatijih lica tog vremena.  Ona je danas doputovala u Sarajevo, da upriliči lep jubilej.

Inače, Olimpijada u Sarajevu se izdvaja i po tome što su to bile prve igre koje su se završile novčanim dobitkom. Od 12 miliona dolara, koliko je ostalo organizacionom odboru, deset je izdvojeno za dodatno uređivanje olimpijskih borilišta.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Pre #godina #otvorene #Zimske #olimpijske #igre #Sarajevu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja