NaslovnaVESTIDa svet čuje istinu - Vesti online

Da svet čuje istinu – Vesti online

Tanjug/AP

Aleksandar Vučić

Bilo velikih pritisaka da sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji koju je tražila Srbija bude zatvorena za javnost, ali će ipak biti otvorena i na njoj će govoriti predsednik države Aleksandar Vučić, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da je sednica zakazana za 8. februar u 21 sat po srednjeevropskom vremenu.

Kršenje Rezolucije 1244

Dačić kaže da je bitno da govor predsednika bude vidljiv i da razloge i argumente zbog kojih je Srbija tražila hitnu sednicu SB svi vide i znaju.

– Da ne misle da je ovde reč o stalnom pokušaju da komplikujemo situaciju, naprotiv, žalimo na se kršenje Rezolucije 1244, na sve ono što se dešava srpskom narodu, na teror kojem je izložen i na najnovija dešavanja i pokušaj ukidanja dinara – rekao je šef diplomatije za RTS.

Hrabar i odlučan potez predsednika Aleksandra Vučića, ocenio je za “Vesti” profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović, zahtev da se održi zasedanje sa kojeg će se predsednik obratiti svetskoj javnosti.

– Vanredna sednica SB UN biće otvorena za javnost kako bi istina bila rečena svima u lice, o potezima Aljbina Kurtija na KiM, uz prećutnu saglasnost EU koja ne čini ništa u sprovođenju Briselskog sporazuma već naprotiv otvoreno podržava Prištinu u ugrožavanju lične i ekonomske bezbednosti Srba. Trenutno učestvuje i u rušenju državnih institucija Srbije na KiM, omogućavajući tako Kurtiju početak etničkog čišćenja kao krajnjeg i zajedničkog cilja – kazao je Bjegović.

Upravo je SB UN, kako ističe, jedina institucija sa legitimnim pravom da raspravlja o KiM i hitno reaguje na poteze Brisela i Prištine gde je trajna vrednost samo Rezolucija 1244 SB UN.

Zakulisne igre

Da je pozitivno što će sednica biti javna, smatra i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost, koji objašnjava da je dobro što će biti predstavljeno kako se koja velika sila ophodi prema pitanju KiM i položaju Srba u pokrajini.

– Važno je da se jasno čuje ko će kako da se izrazi o ovome, ko će da bude na poziciji očuvanja međunarodnog prava, a ko poslušni diktat određenih politika. Odgovornost lidera na sednici je da predstavlja svoju državu u skladu sa vrednostima koje se baštine u njoj – kaže Barac za Tanjug.

On je ukazao da se, i pored izveštaja Stejt departmenta o kršenju ljudskih prava na KiM i njihovih oštrih izjava, i dalje toleriše ponašanje Aljbina Kurtija koji se oglušava o svaku smernicu i radi samo ono što on smatra da je njemu politički korisno.

Dačić je otkrio da je bilo žestokih zakulusnih igara i pritisaka unutar SB da predsedavajuća Gvajana zakaže zatvorenu sednicu, jer su tog stava bile zapadne i zemlje koje dolaze iz EU, verovatno da ne bi svetska javnost čula šta se dešava na KiM i kako bi i dalje mogle da se plasiraju laži na međunarodnom medijskom prostoru. Bila je, kaže, veoma teška borba da sednica bude otvorena i da svet čuje istinu.

Odoleli pritiscima

Nekadašnji šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović kaže da je dobro što će uopšte biti održana sednica SB UN, jer je bilo dileme da li će je uopšte biti, i da je dobro što je tako mala zemlja Gvajana izdražala sve pritiske i došla do zaključka da sednica SB bude otvorena za javnost.

– Dobro je da je otvorena da se čuje šta koja strana ima da kaže i koliko to jasno može da prenese, verujem da će predsednik Srbije to vrlo jasno i precizno izneti. Dobro je da međunarodna zajednica i svetska javnost vidi i čuje šta se događa – ocenio je Čović.

Gvajana presudila

Ivica Dačić je objasnio da sednice mogu biti zatvorene i otvorene za javnost, a da postoje i tzv. privatne sednice. Sa zatvorene se, kaže, ništa ne objavljuje, a nakon privatne može da ide saopštenje. Naveo je i da su se kabinet predsednika i MSP maksimalno trudili da diplomatskim putem ostvare uticaj da ako dođe do glasanja Srbija ima određeni broj glasova.

– Gvajana je odlučivala da li je sednica otvorena ali je moglo da dođe i do glasanja. U startu je više zemalja je tražilo da bude zatvorena, a mi smo razgovarali sa zemljama koje nisu priznale Kosovo. Ključni događaj je bio posle mog razgovora sa ministrom spoljnih poslova Gvajane koji mi je poslao poruku da je dao instrukciju da Gvajana odlukom predsedavajuće bez glasanja zakaže otvorenu sednicu – rekao je Dačić i zahvalio kolegi na hrabroj odluci.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#svet #čuje #istinu #Vesti #online

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja