NaslovnaRAZONODAJakuze – kriminalci i humanitarci

Jakuze – kriminalci i humanitarci

Posle velikog zemljotresa koji je pogodio Kobe 1995. godine, tone humanitarne robe isporučene su žrtvama katastrofalne elementarne nepogode i cunamija, neočekivano, iz najmračnijeg ugla društva: mreže organizovanog kriminala “Jakuza”.

Jakuza je naziv za japansku mafiju, koja se sastoji od različitih kriminalnih organizacija, a najveći sindikat Jakuze je Jamaguči-gumi, koji ima svoje sedište baš u gradu Kobeu.

Jamaguči-gumi je pokrenuo veliku akciju pomoći za žrtve zemljotresa, prikupljajući namirnice i potrepštine iz celog Japana

šaljući kamione sa hranom, vodom, ćebadima i toaletnim priborom u evakuacione centre na severoistoku Japana.

Pripadnici ozloglašene mafije su, takođe, delili toplu hranu iz svojih kancelarija i patrolirali ulicama da spreče pljačkanje. 

Ova pomoć je bila od suštinskog značaja za stanovništvo Kobea, jer je zvanična podrška japanskih vlasti bila neusaglašena i haotična prvih nekoliko dana nakon katastrofe, u kojoj je bilo najmanje 27.000 mrtvih i nestalih.

Jamaguči-gumi je, takođe, pružio pomoć nakon zemljotresa i cunamija koji su pogodili severoistočni Japan 2011. godine, otvarajući svoje kancelarije za javnost i šaljući zalihe humanitarne pomoći u pogođena područja..

Neki smatraju da Jakuza nije sve to radila plemenitih pobuda, već da je iskoristila ove katastrofe da bi poboljšala svoj imidž i ostvarila finansijsku korist od obnove i rekonstrukcije.

Međutim, katastrofa je pokazala drugu stranu Jakuze, kojje ipak, brzo i tiho pružila pomoć onima kojima je bila najpotrebnija.

Kao i kod razornog zemljotresa u Kobeu 1995, vladini radnici su sporo stizali do pogođenih oblasti, gde je bilo oko 300.000 preživelih, pa su grupe Jakuza brzo uskočile i u mnogim slučajevima bile prve na terenu.


Reč „jakuza” potiče iz tradicionalne japanske kartaške igre Oičo-Kabu, u kojoj je cilj izvući tri karte koje zbirno daju rezultat 9. 

Ako se, međutim, izvuku karte „ja-ku-sa” (osam-devet-tri), to je najgora moguća kombinacija, koja znači “ništa”.

Jakuze se smatraju naslednicima bandi ronina (samuraja bez gospodara) ili grupa dobročinitelja koji su štitili sela od tih istih razbojnika tokom 17. veka. Poznati su po svojim strogim kodeksima ponašanja, organizovanoj feudalnoj strukturi i nekim neobičnim ritualnim praksama kao što je „jubitsume” – amputacija levog malog prsta. 

Zaštitni znak članova Jakuze su karakteristične tetovaže koje pokrivaju veći deo njihovih tela i fundoši (tradicionalnim japanski donji veš, napravljenim od duge trake pamuka).

Jakuza se sastoje od velikog broja organizovanih kriminalnih grupa, koje se zvanično nazivaju „boriokudan” (grupe nasilja). 

Postoje 24 priznate grupe i oko 26.000 aktivnih članova jakuze u Japanu. 

Najveći sindikat organizovanog kriminala Jakuze je Jamaguči-gumi, koji je osnovan još oko 1915. godine od strane Jamaguči Harukičija, ali je u potpunosti razvijen i proširen tek posle Drugog svetskog rata.

Slično italijanskoj mafiji, hijerarhija jakuze podseća na porodicu. Vođa bilo koje bande ili konglomerata jakuze se naziva „ojabun” (šef – doslovno neko sa roditeljskim statusom), a sledbenici se nazivaju „kobuni” (štićenici ili učenici – doslovno  oni sa statusom deteta). 

Rigidna hijerarhija i disciplina se obično podudaraju sa desničarskim ultranacionalističkim ideologijama. Kobuni tradicionalno polažu krvnu zakletvu vernosti, a član koji prekrši kodeks jakuze mora da pokaže pokajanje – istorijski kroz ritual u kojem sam iseče svoj mali prst mačem i predstavi ga svom ojabunu, iako se ova praksa smanjila tokom vremena.

Jakuze se bave raznim kriminalnim aktivnostima, kao što su iznuda, ucena, šverc, prostitucija, trgovina drogom, kockanje, zelenašenje, „posredovanje u dnevnom radu” i drugi reketi. Oni, takođe, kontrolišu mnoge restorane, barove, transportne kompanije, agencije za talente, taksi flote, fabrike i druge poslovne subjekte u većim japanskim gradovim, a uključeni su i u kriminalne aktivnosti širom sveta.


Broj članova i pristalica jakuze 1963. godine dostigao je vrhunac od 184.100. Ovaj broj se drastično smanjio, što se pripisuje promeni tržišnih prilika i pravnom i društvenom razvoju Japana, koji obeshrabruje rast članstva jakuze. 

Do 2022. godine imao je samo 11.400 članova i 11.000 pristalica. Jakuze stare, jer mladi ljudi ne pristupaju lako, a njihova prosečna starost krajem 2022. godine bila je 54,2 godine, pri čemu je više od polovine članova u pedesetim ili starijim godinama.

Jakuze i dalje redovno učestvuju u nizu kriminalnih aktivnosti, a mnogi japanski građani žive uplašeni od pretnje koju ovi pojedinci predstavljaju za njihovu bezbednost. U Japanu danas ne postoji stroga zabrana članstva u Jakuzi, iako je japanska vlada donela mnoge zakone koji imaju za cilj da spreče prihod i povećaju kazne za kriminalne aktivnosti.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Jakuze #kriminalci #humanitarci

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja