NaslovnaPLANETAPutin tvrdi da je rat mogao da bude gotov pre 18 meseci,...

Putin tvrdi da je rat mogao da bude gotov pre 18 meseci, ali da je to jedan evropski lider sprečio

Predsednik Vladimir Putin rekao je novinaru Takeru Karlsonu da je bio spreman da potpiše sporazum o okončanju rata sa Ukrajinom još pre 18 meseci, ali je tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson odbacio taj predlog.

Putin je naveo da su u Istanbulu vođeni pregovori i da je Ukrajina potpisala sporazum, ali je „odustala pod pritiskom Džonsona, koji je rekao da je bolje boriti se protiv Rusije“, piše Dejli mejl.

On je tvrdio da je David Arahamia, šef vladajuće ukrajinske stranke, stavio svoj „preliminarni potpis“ na sporazum nakon pregovora sa Rusima u Istanbulu.

Boris Džonson Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

„Tada je (Arahamia) javno rekao svetu da smo bili spremni da potpišemo ovaj dokument, ali je Džonson došao i odvratio nas te ideje, rekavši da je bolje da se borimo protiv Rusije. Dali bismo sve što je potrebno da vratimo ono što je izgubljeno tokom sukoba sa Rusijom. Složili smo se bili sa tim predlogom. To je tužno jer smo mogli da zaustavimo neprijateljstva još pre godinu i po dana. Gde je sada Džonson? Rat se nastavlja“, rekao je Putin.

On je optužio Sjedinjene Američke Države da su rekle ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da odbije pregovore o bilo kakvom sporazumu.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, navela je krajem prošle godine da je Džonson „zabranio“ Kijevu da potpiše mirovni sporazum.

Džonson je prošlog meseca rekao za Tajms rekao: „To nije ništa drugo do potpuna glupost i ruska propaganda“. Ta poricanja podržao je i Arahamia, koji je optužio Moskvu da je pogrešno interpretirala njegove reči i rekla da bi bilo nemoguće da bilo koji zapadni saveznik naredi Zelenskom da nešto uradi.

„Nikakvi mirovni predlozi ili sporazumi nisu bili mogući u februaru ili martu 2022. Rusija je ušla u Ukrajinu isključivo radi zauzimanja teritorije, ubijanja građana i svrgavanja demokratske vlade“, kazao je on.

Kremlj je saopštio da je Putin pristao na intervju sa Karlsonom, jer se pristup bivšeg voditelja Foks njuza razlikovao od „jednoličnog“ izveštavanja mnogih zapadnih medija o sukobu u Ukrajini.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Putin #tvrdi #rat #mogao #bude #gotov #pre #meseci #ali #jedan #evropski #lider #sprečio

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja