NaslovnaVESTISlužila Aliji, sudi Srbima - Vesti online

Služila Aliji, sudi Srbima – Vesti online

Youtube/N1

Sena Uzunović

Sudija Sena Uzunović koja je pre tri dana iznenada preuzela slučaj suđenja predsedniku Srpske Miloradu Dodiku, optuženom za nepoštovanje odluka visokog predstavnika, bila je tokom građanskog rata pripadnik tzv. Armije BiH u kojoj je provela više od 500 dana, otkrili su mediji u Srpskoj. Ta informacija izazvala je brojne komentare, a najglasniji su oni koji tvrde da zbog ratne prošlosti, ne može da bude nepristrasna. Osim toga, nakon rata je postala i kadar Stranke demokratske akcije što je takođe čini nepodobnom jer bi trebalo da sudi po optužnici protiv lidera suparničke partije. Mediji su objavili i dokument koji dokazuje da je Uzunovićeva 1993. učestvovala u uzimanju izjave od izvesnog Husnije Tulića. U zapisniku je njeno ime navedeno pod kategorijom “prisutni” i tu je istaknuto da je pomoćnik komandanta za pravne poslove u 45. brdskoj brigadi tzv. Armije BiH.

Podsećanja radi, ona je preuzela slučaj suđenja Dodiku od dotadašnjeg sudije Mirsada Strike koji na proleće treba da ide u penziju. Taj potez suda izazvao je kontroverze jer je “smena” obavijena velom tajne. Ipak, tajni nisu ostali ni drugi detalji iz prošlosti Uzunovićeve. Njena karijera u pravosuđu nakon rata išla je vrtoglavom brzinom, pa je za nekoliko godina od sudije lokalnih sudova u FBiH stigla do Tužilaštva BiH. Utvrđeno je da je sa pozicije tužioca uticala da ne bude pokrenuta nova istraga za zločin u Dobrovoljačkoj ulici. Bila je 2012. u komisiji koja je razmatrala ponovo otvaranje istrage do čega nije došlo, jer su ona i jedna službenica Tužilaštva BiH konstatovale da “ne postoji zakonski osnov”.

V.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić kaže da Uzunovićeva ne može da bude profesionalna i objektivna jer je tokom rata bila aktivni pripadnik tzv. Armije BiH. Dodaje i da se, uprkos ratnoj prošlosti, indirektno bavila i zločinima nad Srbima. Podseća da je 2012. tadašnji strani tužilac Džud Romantavio obustavio istragu u predmetu Dobrovoljačka ulica, a nakon toga je Tužilaštvo BiH formiralo predmet za koji komisija treba da proceni na koji način će biti rešen.

– Sena Uzunović, jedan od tužilaca, glavni je inicijator da se ovaj predmet blokira i ne podigne optužnica jer se, kako je navela, “ne radi o ratnom zločinu” – istakao je Nuždić.

Mora da odgovara

Sena Uzunović mora odgovarati zbog svoje ratne prošlosti i dok to ne bude završeno ne može da obavlja posao sudije, ocenio je predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

– Kada ovakva osoba bude sudija predsedniku RS, kakve tek sudije sude “običnim” Srbima koji su optuženi za ratne zločine – upitao je Kojić.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Služila #Aliji #sudi #Srbima #Vesti #online

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja