NaslovnaVESTISrbiji je potrebno više mudrosti Miloša Obrenovića — RT Balkan

Srbiji je potrebno više mudrosti Miloša Obrenovića — RT Balkan

Neko novo sunce nam se budi, ima nove energije među generacijama koje dolaze i nose zdrav patriotski ambijent, kome treba dati šansu, ne gušiti već negovati i čuvati, poručuje Miloš Vučević

“Danas nam treba malo više političke mudrosti Miloša Obrenovića, čija vladavina nije bila moralno besprekorna, ali je dovela do stvaranja moderne srpske države”, kaže Miloš Vučević, ministar odbrane Republike Srbije gostujući u “Relativizaciji” Ljiljane Smajlović.

Dodaje, da veruje u čvrstu politiku Srbije koja brani Kosovo i Metohiju, i dobivši priliku i odgovornost da se bavi bezbednošću i odbranom zemlje, sagledava okolnosti koje nas okružuju ne da kapituliramo već da preživimo.

Govoreći o poseti nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa, Vučević kaže da je razgovor bio složen i dinamičan.

Na pitanje da li je strepeo od posete nemačkog kolege, kako su najavljivali opozicioni mediji i Srbiji, Vučević kaže da nije, da se pripremao na najbolji mogući način, analizirajući sve ono što krasi srpsko-nemačke odnose u oblasti odbrane, ali i sve ono što je geopolitički aspekt na prostoru Balkana.

“Sve što je Pistorijus rekao je u jasnom kontinuitetu sa nemačkom politikom u odnosu na Zapadni Balkan. Nije imao duple standarde i dvostruke poruke, kao što je i predsednik Vučić govorio veoma jasno. Konferencija za novinare bila teža nego sam sastanak”, rekao je on.

Sve je jasno, Nemačka vidi ovaj region kao deo njene zone političkog uticaja, Kosovo i Metohiju vidi kao rešeno pitanje, kao nezavisnu državu. Bosnu i Hercegovinu vide kao, takođe, veoma bitnu u svojoj sferi uticaja, a rukovodstvo Republike Srpske, pre svega Milorada Dodika, kao remetilački faktor. Za njih Dejtonski sporazum nema primat u rešavanju problema u BiH, dodao je on.

Prema njegovim rečima, šalju se jasne poruke da mora da se sačuva mir na Balkanu, što ocenjuje kao dobro. Ali ono što je manje lepa poruka je da je za Berlin priča oko nezavisnosti Kosova i Metohije završena. 

Predsednik Vučić i on su, kako je rekao, jasno poručili da je potpuno neprihvatljiva ideja da priča o teritorijalnom integritetu Ukrajine ne može da se poveže da integritetom Srbije.

“U tome se vidi naše različito sagledavanje situacije. Oni uopšte ne vide da je ugrožen teritorijalni integritet Srbije, već kažu da je to pitanje rešeno i da nismo ugroženi, i da mi ugrožavamo teritorijalni integritet BiH”, dodao je.

Vučević kaže da Srbija priznaje BiH u međunarodno priznatim granicama, ali isto tako da “očekujemo priznanje entiteta Republike Srpske kao konstitutivnog dela BiH”. 

Na pitanje Ljiljane Smajlović da li mu smeta što je Pistorijus baš u Prištini rekao da Srbija ne može više da sedi na dve stolice, Vučević kaže da se to najpre misli na odnos Srbije prema Rusiji, manje prema Kini, na šta je predsednik Vučić odgovorio da sedimo na srpskoj stolici i da smo ponosni na slobodarsku politiku koju osporavaju i ugrožavaju mnogi spoljni, ali i neki domaći politički faktori.

Dinar nikada nije bio predmet pregovora 

Govoreći o odluci prištinskih vlasti o ukidanju dinara na KiM, Vučević kaže da za vladu u Berlinu nije sporna legalnost te odluke, i da Kurti ima pravo na to, odnosno da tzv. Centralna banka Kosova uredi monetarnu politiku na tom prostoru, ali je za njih sporna tehnikaa sprovođenja odluke.

Na pitanje da li je ikada do sada u razgovorima Beograda i Prištine spominjana tema dinara i da li postoji promil šanse da se pojavi dokaz da je neko u ime Srbije pregovarao o tome, Vučević je rekao da to nikada nije bila tema.  

Govoreći o rezoluciji Evropskog parlamenta o lokalnim i parlamentarnim izborima u Srbiji, Vučević je rekao da izbori nisu uzrok, nego posledica, i da se ovde apostrofira pitanje Kosova i Metohije, odnos Srbije prema Ruskoj federaciji i Kini.

“To sve smeta nekim poslanicima u Evropskom parlamentu i tu se Srbija žigoše svakom pogodnom prilikom. Isti taj parlament je tražio da priznamo Kosovo i Metohiju, da uvedemo sankcije Rusiji i da preispitamo ekonomske odnose sa NR Kinom”, objašnjava on.

O vraćanju vojnog roka

“Zasluga za oduševljenje vraćanjem vojnog roka u Srbiji je na narodu, jer je vojska, uz crkvu i predsednika, najpopularnija”, ocenjuje srpski ministar odbrane odgovarajući na konstataciju da je tu ideju najviše podržala populacija starosti od 18 do 29 godina.

Kako je rekao, kada je dobio mesto ministra odbrane i potpredsednika vlade, molio je da se podrži ideja o vraćanju vojnog roka i statusa koji je vojska nekada imala.

“Ugled vojske je takav upravo zahvaljujući tome što narod ima potrebu za snažnom vojskom, da bi znali da su sigurni i bezbedni. Mi smo vojno neutralna država, nema ko da nas brani osim nas samih”, ukazuje on i dodaje.

“Ako ćemo da pravimo naciju beskičmenjaka, koja ne zna da se brani, nema nikakav odnos prema samome sebi, ja ne mogu da budem deo toga. Ja nisam prvo građanin sveta, već prvo Srbin, građanin Srbije. Neko novo sunce nam se budi, ima nove energije u generacijama koje dolaze i nose zdrav patriotski ambijent, kome treba dati šansu, ne gušiti već negovati i čuvati”, poručuje Miloš Vučević.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Srbiji #potrebno #više #mudrosti #Miloša #Obrenovića #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja