NaslovnaRAZONODARat za internet u blatu Ukrajine

Rat za internet u blatu Ukrajine

Ruske snage koje učestvuju u borbama u Ukrajini počele su da koriste „starlink“ satelitske veze za internet. „Starlink“ je u vlasništvu kompanije „Spejs eks“ koja je razvila mrežu sa više od 12.000 satelita koji u niskoj orbiti kruže oko Zemlje. Njima se pristupa jednostavnim i lako prenosnim terminalima koji omogućavaju pristup brzom internetu.    

Vlasnik „starlinka“ je multimilijarder Ilon Mask. On tvrdi da nema apsolutno nikakvu saradnju sa Rusima i da im nije dao pristup satelitskoj mreži. Izgleda da je on iskren, jer kako javljaju ukrajinski mediji, Rusi terminale kupuju putem posrednika u trećim zemljama i troškove plaćaju sa lokalnim katricama i bankarskim računima. Zbog toga je nemoguće povezati kupce sa Rusima.

– Nemoguće je da doskočimo Rusima i onemogućimo ih da kupuju „starlink” opremu. I mi na isti način radimo, zaobilazimo prepreke i tako snabdevamo naše trupe, objašnjava Oleh Kutlov, inžinjer koji u ukrajinskoj vojsci održava satelitske internet veze.

Zbog masovnog pristupa “starlinku” sa obe strane fronta, opala je pouzdanost tog servisa. U radijusu od 20 kilometara oko linije sukoba ( fronta) nemoguće je napraviti razliku ko koristi „starlink“ terminale. Zbog toga u Maskovoj kompaniji moraju da ostave otvorene veze jer one rade ili za sve ili za nikoga.  Rusi to znaju i zato se sve više oslanjaju na usluge „starlinka“. Oni su tako dobili dobar i pouzdan pristup internetu. Istovremeno su oborili brzinu razmene podataka koje su Ukrajinci koristili za navođenje artiljerijskih napada, komandovanje trupama i upravljanje dronovima. Ukrajinci su se našli u situaciji da im neprijatelj krade internet, a ne mogu mu ništa

Sve se to dešava iznad rovova u kojima se borbe vode kao u vreme Prvog svetskog rata. Rat u UKrajini je tako dobio još jednu apsurdnu stranu.  

 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rat #internet #blatu #Ukrajine

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja