NaslovnaVESTIKad se vojska na Kosovo vrati (VIDEO) — RT Balkan

Kad se vojska na Kosovo vrati (VIDEO) — RT Balkan

11. feb 2024 09:36

| Obnovljeno: 11. feb 2024 09:36

Natpise je potpisala Severna brigada, organizacija koju je zabranila Priština

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije jutros su na objektima i trotoarima uočeni grafiti na kojima je ispisano “Kad se vojska na Kosovo vrati… Severna brigada živi”.

U Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, najverovatnije tokom noći, ćirilično su ispisani grafiti.

Grafiti su ispisani u bojama zastave Republike Srbije – crvenoj, plavoj i beloj.

Vlada takozvanog Kosova proglasila je “Civilnu zaštitu” i “Severnu brigadu” krajem juna za terorističke organizacije, a prištinski premijer Aljbin Kurti rekao je da je ta odluka doneta “na osnovu činjenice da te formacije predstavljaju ozbiljnu pretnju po pravni i ustavni poredak Kosova”.

Ovo nije prvi put da “Severna brigada” potpisuje grafite, pa je tako krajem avgusta 2022. godine na centralnom šetalištu u Severnoj Mitrovici ispisano “NATO, idi kući” i “Ovo je Srbija”.

Opštenarodni protest Srba u Kosovskoj Mitrovici: Nek svet vidi našu muku

Srbi sa Kosova i Metohije održaće u ponedeljak u 12 časova u Kosovskoj Mitrovici veliki protesni opštenarodni skup kojim žele da skrenu pažnju čitavom svetu na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Aljbina Kurtija o ukidanju dinara kojom im se ugrožava ostanak i opstanak na njihovim ognjištima.

Iz Udruženja penzionera čiji su predstavnici najavili i prijavili skup nadležnim organima, rekli su da na mitingu u ponedeljak očekuju veliki broj svojih sunarodnika, zdravstvene radnike, prosvetne radnike, socijalno ugrožene, studente i omladinu, jednom rečju „sve one kojima je direktno ugrožena egzistencija nepravednim merama iz Prištine“.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kad #vojska #Kosovo #vrati #VIDEO #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja