NaslovnaVESTIPtičji grip pokosio labudove — RT Balkan

Ptičji grip pokosio labudove — RT Balkan

10. feb 2024 20:15

| Obnovljeno: 10. feb 2024 20:15

Skoro sve farme uvele visoke standarde u vezi s pitanjem bezbednosti životinja

Direktor Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Saša Bošković izjavio je danas da su uvedene mere protiv ptičjeg gripa, nakon što su lovci na području Gradiške i Srpca, na severu Republike Srpske, pronašli 25 uginulih labudova.

“Preventiva je najbolji lek. Treba sprovoditi sve veterinarsko-sanitarne mere propisane pravilnicima i onda je mogućnost pojave bilo koje zarazne bolesti svedena na minimum”, rekao je Bošković za RTRS.

U četvrtak je pomoćnik ministra za veterinarstvo Republike Srpske Negoslav Lukić potvrdio da je u tom entitetu BiH utvrđeno prisustvo ptičijeg gripa, kao i da su preduzete određene mere za suzbijanje ove bolesti na ugroženom području Gradiške i Srpca.

Prema njegovim rečima skoro sve farme uvele su visoke standarde u vezi s pitanjem bezbednosti životinja i dodao da, s obzirom da je reč o bolesti u populaciji divljih ptica, ni izvoz živinskog mesa u Evropsku Uniju nije ugrožen, ali ni unutrašnji promet.

“To je opasna bolest za živinu, pa je svaku sumnjivu pojavu potrebno prijaviti veterinarskim radnicima”, upozorio je Bošković i dodao da u Republici Srpskoj nema mesta za paniku, jer se donose mere za sprečavanje širenja bolesti.

Bošković je naglasio je da su retki slučajevi da se bolest sa ptica prenese na čoveka.

U proteklih šest meseci ptičiji grip kod divljih ptica prijavljen je u većini evropskih država, ali i u zemljama u okruženju – Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ptičji #grip #pokosio #labudove #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja