NaslovnaVESTIMesto sa kog se vekovima uznose molitve — RT Balkan

Mesto sa kog se vekovima uznose molitve — RT Balkan

12. feb 2024 14:11

| Obnovljeno: 12. feb 2024 14:11

Srpski patrijarh služio je danas, povodom slave Bogoslovije Sveta tri jerarha, liturgiju u manastiru Krka

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas, drugog dana posete Eparhiji dalmatinskoj, svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Krka.

U čast dolaska srpskog prvojerarha u manastirskom hramu služena je svečana Doksologija, u prisustvu preosvećenih episkopa dalmatinskog Nikodima, niškog Arsenija, buenosajreskog i južno-centralnoameričkog i administratora Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirila, zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, osečko-poljskog i baranjskog Heruvima, valjevskog Isihija, šabačkog Jeroteja i jegarskog Nektarija, sveštenstva, monaštva, profesora i učenika Bogoslovije Sveta tri jerarha.

Vladika Nikodim je istakao da je Episkopija dalmatinska drevna hrišćanska zajednica, apostolska Crkva, koju je blagoslovom Svetog apostola Pavla osnovao njegov učenik apostol Tit, koji je ujedno bio i njen prvi episkop.

“Dobrodošli ste u eparhiju Srpske pravoslavne crkve koja je jedina pomenuta na stranicama Svetog pisma i koja je od svog početka prožeta mučeništvom i stradanjem, ali u svemu tome, život ljudi prožet je neopisivom radošću u Hristu”, rekao je episkop Nikodim.

Patrijarh Porfirije je rekao da je Dalmacija ukrašena brojnim svetinjama Crkve Hristove, Pravoslavne crkve koju odlikuju vera, trud, podvizi, raspeća i vaskrsavanja našeg naroda koji ovde vekovima živi.

“Manastir Krka je mesto koje uznosi molitve vekovima, ne samo za žitelje svete obitelji, ne samo za one koji žive ovde, nego za sav narod koji je kroz vekove živeo i živi sada, ali i za svu našu braću i sestre, gde god se nalaze. I više od toga, jer je to pravoslavna jevanđelska vera, da se molimo i za čitav svet”, rekao je srpski patrijarh.

“Svako vidi ovu svetinju kao svoj dom, jer dom je uvek tamo gde je dom Božji, gde je prisustvo blagodati Božije, pa čak i onda kada su oskudna i teška vremena. Naš narod na ovim prostorima, kao i svugde gde živi, nije obraćao pažnju na to da li je lako. Narod naš zna da onaj koji je hteo da mu ne bude lako, taj je neretko bivao izgubljen i prestajao je da bude to što jeste. Naš narod, baš zato što je Hristov i kad god je bio Hristov, znao je da je važno, da je istinito, da je ispravno i zato je uvek birao put istine, išao putem istine”, rekao je srpski patrijarh.

Vekovno sabiralište pravoslavnih Srba severne Dalmacije, manastir Svetih arhangela, na reci Krki, nedaleko od Kistanja, antičkog Burnuma, mesta gde je apostol Pavle propovedao Dalmatincima, osnovala je 1350. godine, Jelena Šubić-Zrinjska, rođena sestra cara Dušana Nemanjića, udovica kneza Mladena Šubića.

Bogosloviju Sveta tri jerarha, utemeljenu na tradiciji crkvenog školstva pri manastirima Studenici, Žiči, Peći, Hilandaru, ustrojenu po ugledu na romejske bogoslovske škole, osnovao je 1615. godine mitropolit dabrobosanski Kir Teodor.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Mesto #kog #vekovima #uznose #molitve #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja