NaslovnaVESTINećemo da poništimo odluku o dinaru — RT Balkan

Nećemo da poništimo odluku o dinaru — RT Balkan

12. feb 2024 12:32

| Obnovljeno: 12. feb 2024 14:22

Premijer privremenih prištinskih institucija je rekao da se vlada neće mešati u odluku centralne banke u Prištini o gotovinskom poslovanju, prema kojoj je jedina valuta evro

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da Priština ne može da poništi odluku o uvođenju evra kao jedine valute na KiM i ukidanju dinara.

“Ne možemo da poništimo odluku. Nećemo imati nikakve kaznene mere, ne želimo nikoga da kaznimo”, rekao je Kurti za “Blumberg” u Londonu i dodao da će Srbima biti dato vremena da se “prilagode novoj odluci”.

Kurti je dodao da se vlada neće mešati u odluku centralne banke i istakao da se zalaže za uredbu centralne banke u Prištini o gotovinskom poslovanju, prema kojoj je evro jedina valuta .

Kurti je na Iksu naveo da će sa više informacija izaći narednih dana i da neće biti kaznenih mera tokom prelaznog perioda u sprovođenju odluke CBK o zabrani dinara.

The government of Kosova, within its competences, will not enforce any punitive measures during the transition period and is calling on other pillars to maintain the same stance dutifully. We are working on more comprehensive information, which we will unveil in the coming days.

— Albin Kurti (@albinkurti) February 12, 2024

“Vlada Kosova, u okviru svojih nadležnosti, neće sprovoditi nikakve kaznene mere tokom prelaznog perioda i poziva druge da savesno zadrže isti stav. Radimo na sveobuhvatnijim informacijama koje ćemo objaviti u narednim danima”, istakao je Kurti.

Inače, Kurti boravi u jednodnevnoj poseti Velikoj Britaniji, gde će učestvovati na panel diskusiji o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan. Kako su saopštili iz njegovog kabineta, on će se u okviru posete sastati i sa zvaničnicima institucija te zemlje.

“U okviru jednodnevne posete, pored sastanaka sa zvaničnicima institucija, Kurti će učestvovati i na panel diskusiji o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan, u organizaciji Instituta za politike Četam haus”, navodi se u saopštenju.

Kako prenose izvori “Novosti” iz diplomatskih izvora, očekuje se da se Kurti sastane sa svojim ostrvskim savetnicima koji ga godinama iz senke podržavaju u potezima čiji je krajnji cilj etničko čišćenja Srba sa prostora KiM i zaokruživanje suvereniteta tzv. Kosova na celoj teritoriji naše južne pokrajine.

Nije tajna da Kurti u Velikoj Britaniji ima dobro razvijenu mrežu saradnika i mentora, inače osvedočenih albanskih lobista, koji godinama predano rade na projektu kosovske nezavisnosti. Među njima su i profesor Mark Veler, ekspert za Balkan koji je bio i pravni savetnik britanske vlade na konferenciji u Rambujeu 1999, pa i tad otvoreno stao na stranu Prištine, te Elizabet Goving, koja je decenijama infiltrirana u prištinske institucije, kao i Ališa Kerns, čuvena po optuživanju Beograda i SPC za širenje kriminala na KiM. Pomoć, kako tvrde upućeni, imaju i kroz delovanje službi, pre svih britanske MI-6.

Govoreći o Veleru i potezima koje Kurti već duže vreme povlači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je upozorio da Kurti ima savetnika iz Velike Britanije, Nemca poreklom.

Privremene prištinske institucije su usvojile uredbu o gotovinskom poslovanju koja je stupila na snagu 1. februara, a prema kojoj je evro jedina valuta u kojoj se može vršiti gotovinsko plaćanje, što znači zabranu upotrebe dinara.

SAD i EU zatražili su ranije da primena uredbe bude odložena jer će ona imati veliki uticaj na Srbe, koji primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.

U četvrtak je, na zahtev Srbije, održana vanredna sednica SB UN o KiM, na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić istakao da je zabrana dinara kulminacija napada Prištine na Srbe i nealbansko stanovništvo na KiM i naglasio da je očito da je upravo stvaranje nepodnošljivih uslova za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba jedini cilj režima u Prištini.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nećemo #poništimo #odluku #dinaru #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja