NaslovnaPLANETAOvo je nerealno čak i u filmovima o Džejms Bondu!

Ovo je nerealno čak i u filmovima o Džejms Bondu!

Laser koji može da uništava neprijateljske projektile činio se nerealnim čak i u filmovima o Džejmsu Bondu. No, kada ste u ratu i tražite nova rešenja da biste se što kvalitetnije zaštitili, možda je tako nešto i moguće. Naime, izraelska je vojska uspešno testirala novi odbrambeni sistem koji nadolazeće rakete uništava pomoću snopa svetlosti.

Taj projekt je zamisao dr. Denija Golda, izraelskog pandama Q-u iz MI6, naučnog genija koji stoji iza protivvazdušnog odbrambenog sistema „Iron Dome“. Taj sistem je jedan od najpoznatijih i najboljih u svetu, a u poslednje vreme i konstantno u akciji kako bi Izrael štitio od bombardovanja Hamasa i Hezbolaha.

„Ovde se nalaze mozgovi, blizu oblaka“, rekao je reporterima Telegrafa njihov pratilac vodeći ih kroz bezbednosne slojeve do kancelarije dr. Golda na najvišem spratu izraelskog ministarstva odbrane.

Dr. Gold, brigadni general koji vodi izraelsku Upravu za odbrambena istraživanja i razvoj unutar ministarstva odbrane, rekao je da se s novim laserom ‘igralo‘ tokom tekućeg sukoba s Hamasom.

Iron dome, objašnjava, samo je deo štita koji obavija Izrael. Iznad njega se nalazi Davidova praćka, dizajnirana za onesposobljavanje neprijateljskih aviona i raketa srednjeg do dugog dometa kao što su krstareće rakete ispaljene s udaljenosti do 200 milja. Iznad toga su Arrow 2 i Arrow 3, nudeći zaštitu od balističkih projektila koje na zemlju ispaljuju zemlje poput Irana.

Arrow 3 je prvi put uspešno raspoređen još u novembru, presrećući projektil koji su na Izrael ispalili Huti, pobunjenička grupa u Jemenu.

Iron Beam

Novi odbrambeni sistem je Iron Beam.

„Sada dodajemo novu dimenziju. To je laser“, rekao je dr. Gold.

S obzirom na to da rat preti i sa severa i da je 160.000 Hezbolahovih rekata usmereno u pravcu Tel Aviva, izraelska protivvazdušna odbrana uskoro bi mogla biti na najvećem testu ikada.

Na ekranu u kancelariji, dr. Gold demonstrira učinkovitost Iron Beama, puštajući video testnog rada. Prikazuje dron koji poleće i laser Iron Beam koji je usmeren prema meti. Snop svetlosti ispaljuje se na dron, reže mu krilo i šalje ga na zemlju.

Bio je to jako dobar test, rekao je.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ovo #nerealno #čak #filmovima #Džejms #Bondu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja