NaslovnaRAZONODAVeze za primer imaju 13 komponenti

Veze za primer imaju 13 komponenti

Kada smo u vezi, volimo osobu sa kojom smo i želimo da ostanemo sa njom što je duže moguće. Zaljubiti se je lako, ali zdrave veze zahtevaju mnogo posla. Nažalost, romantična ljubav ima način da nas zaslepi, a kada očajnički želite da budete voljeni, bićete u iskušenju da prihvatite svaku osobu koja naiđe.

Ako želite da znate kako da imate zdravu vezu, ozbiljno shvatite ovaj savet o vezi: morate paziti na znake lošeg emocionalnog, mentalnog i fizičkog zdravlja partnera. Da biste to uradili, morate obratiti pažnju na svoju intuiciju. Potrebno vam je otvoreno srce da biste saznali svoje emocije – one vam otkrivaju mnogo mudrosti. Potreban vam je miran um da biste mogli da vidite potencijalne „crvene zastavice” koje vam pomažu da uočite da li je ovo prava osoba, piše Your Tango. 

Zdravi partneri

Ako želite da imate zdrav odnos, oboje morate da budete fizički, emocionalno i mentalno spremni. Niko od nas nije savršen. Ali moramo barem biti svesni svojih slabosti i pokazati posvećenost ličnom rastu. Kako se oboje brinete o svojim fizičkim potrebama? Da li dovoljno spavate? Da li ste u stanju da sebi oprostite kada pogrešite?

Kako se brinete o svojim mentalnim potrebama? Da li ste u stanju da smirite svoj um? Da li ste naučili kako da uverite svog unutrašnjeg kritičara da možete da se brinete o sebi?

Samosvest

Većina ljudi koje danas sretnete nisu samosvesni. Biti samosvestan znači da ste svesni kako vaše ponašanje utiče na ljude oko vas. Kako postajete samosvesni? Postajete samosvesni učeći da živite u trenutku. Ne brinete ni za prošlost ni za budućnost. 

Kada ste samosvesni, delujete iz svog pravog ja, a ne iz ograničenja svog ega. 

Ljubaznost

Malo razumevanja će mnogo doprineti poboljšanju vaše veze. Ljubav izvlači ono najbolje jedno u drugom. Saosećanje je sve u ophođenju jedni prema drugima sa poštovanjem, ljubavlju i nežnošću. Razumevanje čini da sve u vezi ide na bolje, a uz malo ljubaznosti, postaje lakše rešiti svaki sukob koji se pojavi.

Odlična komunikacija

Sposobnost da komunicirate može učiniti veliku razliku u vašoj vezi. Da biste imali odličnu komunikaciju, prvo morate da budete dobar slušalac. Morate biti sigurni da tačno čujete šta vaš partner govori. Dakle, često je korisno parafrazirati ono što vam je partner rekao da biste bili sigurni da ste razumeli.

Kada ste govornik, morate biti što transparentniji u onome što govorite. U svakom trenutku koristite izjavu „ja” da preuzmete stopostotnu odgovornost za ono što ste rekli. Ne komunicirate samo svojim rečima, već i govorom tela, tonom glasa i rečima. Ton glasa i govor tela su čak važniji od reči. Kada dođe do nesporazuma, potrebno je da odvojite vreme da rešite konflikt. Ignorisanje i nada da će nestati nikada ne funkcioniše. Ako je trenutno mnogo napetosti, možda biste želeli da odredite neko drugo vreme za razgovor kada se oboje osećate smirenije.

Empatija

Empatija je ključna za zdrav odnos. Empatija je sposobnost razumevanja i deljenja osećanja drugog. Kada ima empatiju, oboje možete mnogo bolje da se razumete. Bolje ste u mogućnosti da podržite onoga koga volite jer bolje razumete kroz šta vaš partner prolazi. Empatija pomaže u izgradnji intimnosti jer pomaže svakom od vas da se oseća potpuno voljenim od drugog. 

Radoznalost

Kada ste radoznali u vezi sa ponašanjem vašeg partnera, veća je verovatnoća da ćete konstruktivno komunicirati sa njim ili njom.  

Iskrenost i poverenje

Iskrenost je neophodna u svakoj vezi. Potrebna vam je pouzdanost da biste verovali. Vaš govor tela i ton glasa će vas odati ako niste iskreni. 

Uzajamnost

Šta je uzajamnost? Uzajamnost se odnosi na uzimanje u obzir obe vaše potrebe. Radi se o deljenju poslova. Radi se o podeli vaših resursa na načine koji će na kraju imati koristi za oboje. Odnosima će uvek biti potrebno „davati i uzimati“. Možda postoje trenuci kada neko daje više na jednu stvar u vezi, a manje na drugu – to je normalno i u redu ako se vremenom izbalansira.

Koje god odluke da donesete, oboje morate u potpunosti prihvatiti bez ikakve prinude.

Posvećenost

Potrebno vam je učešće oboje da biste uspostavili vezu. Na primer, ako odlučite da se posvetite dugotrajnoj vezi, bez obzira na to da li ste u formalnom braku ili ne, oboje morate da budete jasni o tome šta obećavate jedno drugom.

Posvećenost znači da ozbiljno shvatate svoju odgovornost da učinite svoj deo kako bi veza uspela.

Biti spreman da deliš

Spremnost da se deli je neophodna. Morate kao par da odlučite koliko ćete podeliti. Hoćeš li sve podeliti? Da li ćete imati svoje bankovne račune? Ako jeste, ko će šta platiti? Kako ćete da delite poslove? Ako imate decu, kako ćete ih odgajati? Nemojte pretpostavljati da će žena sve to učiniti.

Biti spreman da praktikuje oprost

Opraštanje je jedna od najtežih stvari. Oprostiti sebi je još teže.

Kada postoji nesloga, neophodno je naučiti da oprostite sebi i osobi koja vas je uznemirila. Za opraštanje je potrebno vreme. Osoba od koje se osećate povređeno verovatno nikada nije nameravala da vas povredi. Kada shvatite da ste uradili nešto pogrešno, morate da odgovorite. Osim traženja oproštaja, morate naučiti iz svoje greške, kako je ne biste ponovili. 

Zahvalnost

Praktikovanje radikalne zahvalnosti menja način na koji vidite svet. Vremenom može postati lako uzeti svog partnera zdravo za gotovo. Kada oboje svakodnevno vežbate da cenite jedno drugo, to pomaže da vaša veza bude jaka i zdrava.

Kada ostanete zahvalni svom partneru, manje je verovatno da ćete držati oči otvorene za nekog boljeg. 

Intimnost

Kada imate sve navedeno, povećavate šanse da imate zdravu intimnu vezu. Za intimnost je potrebno stopostotno poverenje. Kada ste u najboljem izdanju, u mogućnosti ste da komunicirate sa osobom koju volite kroz intimnu duhovnu vezu – ovo je intimnost u svom najboljem izdanju.

Morate da ojačate sve ove komponente koje čine dobar odnos: zdravlje, samosvest, ljubaznost, komunikacija, empatija, radoznalost, uzajamnost, posvećenost, deljenje i oprost — sve to doprinosi zdravoj intimnosti.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Veze #primer #imaju #komponenti

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja