NaslovnaPLANETAAko Izrael krene na Rafu, ništa od talaca

Ako Izrael krene na Rafu, ništa od talaca

Predstavnik Hamasa izjavio je danas da će najavljena izraelska ofanziva u Rafi onemogućiti pregovore o oslobađanju talaca koje drži ta militantna palestinska grupa.

Kako je kazao, ukoliko Izrael započne ofanzivu na Rafu na granici sa Egiptom, gde se sklonilo oko milion raseljenih Palestinaca, Hamas će obustaviti sve pregovore o sporazumu za oslobađanje talaca. 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će Izrael “pobediti preostale terorističke bataljone Hamasa u Rafi”.

Premijer je naredio izraelskoj vojsci da izradi plan za evakuaciju Rafe i da uništi četiri bataljona Hamasa za koje kaže da su tamo raspoređeni. 

AP Photo/Fatima Shbair

Bombardovanje Rafe

Nakon neuspešnih pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, Netanjahu je ove sedmice rekao da će se izraelske snage boriti do “potpune pobede.” 

Izraelska vojska je ranije naređivala civilima da se evakuišu na jug Pojasa Gaze pre napada, ali sada Palestinci nemaju gde da se sklone, a humanitarne agencije upozoravaju da bi veliki broj civila mogao da bude ubijen u napadima na Rafu.

Sukob u Pojasu Gaze počeo je 7. oktobra kada je Hamas napao jug Izraela i ubio oko 1.200 ljudi i uzeo oko 250 talaca, prema izraelskim podacima. 

Izrael je odgovorio bombardovanjem i kopnenom ofanzivom u kojima je, prema podacima Hamasa, ubijeno više od 28.000 Palestinaca, uglavnom civila.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ako #Izrael #krene #Rafu #ništa #talaca

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja