NaslovnaVESTIIdemo putem istine - Vesti online

Idemo putem istine – Vesti online

Hadži Marko Vujičić

Patrijarh Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Krka, u Eparhiji dalmatinskoj, povodom slave Bogoslovije Sveta tri Jerarha.

– Danas su naprosto podele, sukobi i nesporazumi, od najmanjih do globalnih, takvi da se pitamo da li smo svesni smisla svoga postojanja i da li znamo da je čovek dobio život kao dar od Boga i dobio talente i darove da bi umnožavajaći ih slavio Boga i jedinstvo među ljudima. I, Sveta Tri Jerarha nas na to podsećaju, da smo stvoreni kao jedan i jedinstveni ljudski rod, od jedne krvi, od istog mesa, istih kostiju kako kaže Apostol Pavle, stvoreni smo kao jedan Adam i da postanemo jedno u Bogu i jedno u Hristu. To možemo biti ako smo jedno u dobru, nije svako jedinstvo blagosloveno, rekao je Njegova svetost u besedi, a preneo je TV Hram.

Patrijarh je u dvodnevnoj poseti Eparhiji dalmatinskoj, a prvog dana je služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku sa episkopom dalmatinskim Nikodimom, niškim Arsenijem i osječko-poljskim i baranjskim Heruvimom.

U liturgijskoj propovedi Porfirije je izrazio radost zbog bogosluženja u šibeničkom Sabornom hramu.

– Naš narod na ovim prostorima, kao i svugde gde živi, nije obraćao pažnju na to da li je lako. Narod naš zna da onaj koji je hteo da mu ne bude lako, taj je neretko bivao izgubljen i prestajao je da bude to što jeste. Naš narod, baš zato što je Hristov i kad god je bio Hristov, znao je da je važno, da je istinito, da je ispravno i zato je uvek birao put istine, išao putem istine – istakao je patrijarh, a saopštila SPC.

Povodom posete patrijarha u Eparhiji dalmatinskoj je u manastiru Krka služena svečana doksologija, a patrijarh je u besedi poručio da je Dalmacija ukrašena brojnim svetinjama, verom, trudom, podvigom, raspećima i vaskrsavanjima srpskog naroda koji ovde vekovima živi.

Vekovno sabiralište

Manastir Svetih Arhangela, na reci Krki, kod Kistanja, vekovno sabiralište pravoslavnih Srba severne Dalmacije, osnovala je 1350. Jelena Šubić-Zrinjska, sestra cara Dušana i udovica kneza Mladena Šubića.

– Bogosloviju Sveta Tri jerarha, utemeljenu na tradiciji crkvenog školstva pri manastirima Studenici, Žiči, Peći, Hilandaru, ustrojenu po ugledu na romejske bogoslovske škole, osnovao je 1615. mitropolit dabrobosanski Kir Teodor i time je započeto stvaranje crkvenih učilišta širom pravoslavnog srpstva, navodi SPC.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Idemo #putem #istine #Vesti #online

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja