NaslovnaRAZONODANevidljiva nit između vina i ljubavi

Nevidljiva nit između vina i ljubavi

„Vino je tečna ljubav”, zapisao je mađarski književnik Bela Hamvaš. Između ljubavi i vina kao da oduvek postoji neka nevidljiva nit. Najveći pesnici, pisci i boemi u čaši vina nalazili su utehu zbog neuzvraćene ljubavi i inspiraciju za najlepše ljubavne stihove i priče. Vinu i ljubavi dugujemo neka od najlepših dela svetske i domaće književnosti, poezije i muzike.

Vino je tema i za lekare koji su tražili odgovore na pitanje kako je moguće da Francuzi jedu jake, masne sireve i sosove i obožavaju jela s puterom, a ipak retko pate od bolesti srca i krvnih sudova? Odgovor na poznati francuski paradoks, kažu nutricionisti, glasi: francusko vino.


„Vino je to božansko piće koje svakodnevicu može da učini lakšom” (Foto Fripik)

Nije to samo „francuski paradoks”. Za stanovnike čuvenog vinogradarskog sela Rajac kod Negotina takođe slovi da imaju savršene rezultate analize krvi, iako se goste masnom hranom s velikim količinama svinjskog mesa. Razlog zašto su holesterol i trigliceridi u poželjnim granicama je – u podrumima rajačkih pivnica, prepunih buradima vina.

I na području Mediterana, gde se crveno vino pije razređeno s vodom (bevanda), ukupna smrtnost i smrtnost izazvana kardiovaskularnim oboljenjima manja je nego na područjima gde vino ne ide svakodnevno uz jelo.

Redovno pijenje manjih količina vina smanjuje zapaljenske procese u krvnim sudovima žena, pokazala je jedna španska studija koju je radio dr Emilio Sakanelja. On je ustanovio da umereno konzumiranje vina, jedna do dve čaše dnevno, može da smanji rizik umiranja od srčane bolesti za gotovo trećinu. Zbog toga se ova zdrava navika preporučuje, ali ne svima, budući da su neki ljudi osetljiviji na probleme vezane za alkohol.


„Vino treba ugraditi u obrok kao dijamant u prsten” stav je prof. Slobodana Jovića (Foto Fripik)

„Vino treba ugraditi u obrok kao dijamant u prsten. Život je dosta težak i mukotrpan i vino je to božansko piće koje svakodnevicu može da učini lakšom, jer ono u sebi ima kalcijuma i magnezijuma i deluje protiv stresa i opušta čoveka,” stav je prof. Slobodana Jovića, našeg najpoznatijeg srpskog enologa.

Treba istaći i izreku:„Vino se pije viljuškom”. Znači, pije se prvenstveno uz neko jelo.

Prof. Jović podseća da mi imamo puno dobrih vina za sve ukuse i prilike. Postoje određena pravila ponašanja o tome koje je vino najbolje uz pojedino jelo: nikada crveno vino s morskim plodovima i ribom, nikada slatko belo vino s crvenim mesom. Redosled služenja vina počinje s belim ili roze vinima, zatim crvenim i na kraju desertnim. Takođe, kvalitet vina svakako prati redosled služenja hrane, pa je uobičajeno da se počinje s vinom nižeg kvaliteta, a završava s vrhunskim vinima, nikako obrnuto.

„Vino je kao tečan poljubac. Vino je tečna ljubav”, pisao je Hamvaš. Ima to veze sa 14. februarom koji se u svetu obeležava kao dan Svetog Valentina ili Dan zaljubljenih. Dan kad se slavi ljubav i daruju pokloni voljenim osobama. U našoj tradiciji taj dan je poznat kao dan Svetog Trifuna, zaštitnika vina i vinogradara. I opet su tako, nekom čudnom magijom, ljubav i vino spojili svoje niti u jedno, podsećajući nas da svakog dana treba da slavimo njihovu lepotu, slaveći tako i sam život.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nevidljiva #nit #između #vina #ljubavi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja