NaslovnaVESTIOdržan protest Srba u Severnoj Mitrovici: Hoće da nam ukinu pravo na...

Održan protest Srba u Severnoj Mitrovici: Hoće da nam ukinu pravo na život (VIDEO)

Kosovo online

Nekoliko hiljada građana okupilo se danas u Severnoj Mitrovici, na Trgu Braće Milić, kako bi putem mirnog protesta ukazali na nezadovoljstvo zbog ukidanja dinara i jednostranih akcija Prištine.

Među okupljenima bili su predstavnici različitih sindikata, zdravstveni radnici, studenti ali i penzioneri.

Okupljeni građani nosili su transparente “Evropo otvori oči”, “Ovo je okupacija”, “Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu”, “UN 1244 help”.

Među okupljenim građanima nalazili su se i čelnici Srpske liste Zlatan Elek, Dragiša Milović, Igor Simić, predsednik privremenog organa Kosovske Mitrovice Ivan Zaparožac, predsednik privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić, bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević.

Skup je počeo intoniranjem himne Srbije “Bože pravde”.

Dušanka Đorović iz Udruženja penzionera poručila je da odluka da se ukine dinar znači ukidanje prava na život.

– Obraćam vam se danas kao predstavnik najstarijih sugrađana koji su čitav svoj radni vek proveli ovde i gradili budućnost. Ovde smo podigli decu i dočekali svoje unuke. Odluka da se ukine dinar, da nam se onemogući da podignemo svoje penzije, znači da nam se ukida hleb, ukida nam se pravo na život. Ako se zna da se u prodavnicama nema srpske hrane, u apotekama nema naših lekova. Šta će biti sa nama? Hoću svima da pojasnim veliku laž da možemo otvarati račune u nekim bankama i podizati penzije. Te banke ne priznaju dotok novca na osnovu rešenja o našim penzijama ostvarenim od srpskog PIO fonda – rekla je ona.

Redovna profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Dragana Milenković, kazala je da odluka Centralne banke Kosova o ukidanju platnog prometa u dinarima na Kosovu znači ukidanje života za srpski narod.

Ukazujući da je prvi dinar iskovan u Novom Brdu na Kosovu 1214. godine, istakla je da je srpska valuta opstajala na Kosovu i Metohiji i u najgorem vremenu okupacije.

U ime profesora, studenata i saradnika i kao profesor Ekonomskog fakulteta, istakla je da je ta odluka CBK diskriminatorna, politički inspirisana i da ugrožava opstanak srpskog naroda. Kaže da se postavlja pitanje kako će roditelji kupiti hranu za decu, studenti dobiti stipendije, platiti školarine, ispite…

Svetlana Stević, Upravnica narodnih kuhinja „Majka devet Jugovića“, istakla je da su se Srbi danas okupili kako bi svetu pokazali da se nalaze u teškoj situaciji.

– Moramo biti jednistveni i složni, da ostanemo na našim vekovinim ognjištima. Nije lako biti Srbin, naročito ovde gde smo mi. Svetinje govore umesto nas i one potvrđuju vekovni identitet srspkog naroda. Čak 11 godina SPC pruža pomoć najugroženijima. Ne traže ljudi ko zna šta, traže pravo na život, pravo na slobodu, pravo na hleb. Kako da objasnimo deci da nam je sve uskraćeno? Kako da svet shvati da Srbi na KiM nestaju – upitala je Stević.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Održan #protest #Srba #Severnoj #Mitrovici #Hoće #nam #ukinu #pravo #život #VIDEO

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja