NaslovnaVESTISrbija može bez EU, ali onda ne bi više bila interesantna Kini

Srbija može bez EU, ali onda ne bi više bila interesantna Kini

EPA/Julien Warnand

Poslanik evropskog parlamenta Klemen Grošelj kaže da Rezolucija o izborima u Srbiji “neće nestati preko noći” sa izborom novog Evropskog parlamenta. Dodaje i da se Srbija može okrenuti drugim partnerima, poput Kine, ali…

– U trenutku kada Srbija ne bi bila više kandidat za EU, više ne bi imala trgovinski sporazum sa Kinom. Jer, Kini ste interesantni onoliko koliko su vam otvorena vrata ka EU i evropskim tržištima – naglasio je.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su nedavno u Strazburu rezoluciju kojom se poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji.

Ako srpske vlasti ne pokažu volju da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako rezultati istrage ukažu na to da su vlasti bile direktno uključene u prevaru birača, poslanici će pozvati na obustavu finansijske podrške EU Srbiji zbog ozbiljnih kršenja vladavine prava u vezi s izborima.

– Rezolucija će biti prosleđena Savetu EU i Evropskoj komisiji, i videćemo kakav će biti rezultat. Savet EU i EK imaju jasna stajališta šta su očekivanja, i sad očekujemo reakcije nakon rezolucije – navodi Grošelj.

– Srbija može da odbije tu misiju. EU nikada neće prinuđivati nijednu zemlju da nešto učini pod nekim ultimatumom. Pogledajte recimo ono što se sada dešava Mađarskoj. Orbana je EU dugo tolerisala, a onda je počelo uslovljavanje fondovima EU i sprovođenje te odluke. I sada su nastale političke implikacije onoga što je EU počela da radi po pitanju Mađarske, sada imate dosta jaku političku krizu – ocenio je evroposlanik.

Ali, ponavlja, EU nikada neće frontalnim ultimatumom da uslovljava bilo koga. Prema njegovim rečima, ti uslovi ni na koji način ne umanjuju suverenitet Srbije.

– Srbija se uključuje u grupaciju zemalja koja imaju jasno definisane uslove i način na koji podrazumevaju svoj suverenitet kada su odlučile da zbog dobrobiti podele taj suverenitet među sobom. Evropska unija nije samo zajednička pijaca, to je grupacija zemalja koje su u demokratiji – navodi Grošelj.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Srbija #može #bez #ali #onda #više #bila #interesantna #Kini

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja