NaslovnaVESTIU toku ulaganje 300 mln evra u novo domaće naoružanje za Vojsku...

U toku ulaganje 300 mln evra u novo domaće naoružanje za Vojsku Srbije

NIŠ – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas na prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, u kompleksu Niške tvrđave, da su u toku ulaganja u nove proizvode domaće namenske industrije koji će biti uvedeni u naoružanje Vojske Srbije.

“Ulažemo sada 300 miliona evra u proizvode domaće industrije koji ulaze u našu vojsku. Samo u domaću industriju i proizvode”, rekao je Vučić tokom obilaska, zajedno sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Dodao je da se radi i na novoj generaciji artiljerije.

“Sada idemo dalje na artiljeriju, novu generaciju artiljerije, prvo najveće oruđe koje će to imati je Tamnava, sa raketama Orkan 2, NORA 70mm”, rekao je Vučić.

“Nora, “gvozdika” i “tamnava” velika pojačanja za Vojsku Srbije

Predsednik je istakao da su artiljerijski sistemi “nora”, “gvozdika” i “tamnava” velika pojačanja za Vojsku Srbije jer je u modernom ratu artiljerija ta koja suštinski pobeđuje.

“Artiljerija je uz tenkove, majka svih ratova. I to se sad vidi u Ukrajini. Možemo mi da volimo i dronove i helikoptere, ali artiljerija je suštinski ta koja pobeđuje na frontu. I, ovo su strašna pojačanja za nas,” rekao je Vučić u Nišu gde prisustvuje prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

Dodao je da su novi artiljerijski sistemi značajna pojačanja za Vojsku Srbije.

“Pre dve godine smo prikazivali prototip Nore, a sada ih imamo već 24. Kada ubacimo “tamnavu” stićiće i “gvozdika” i to su stravična pojačanja za našu vojsku”, rekao je Vučić.

Srbija je značajan proizvođač artiljerijskih projektila u Evropi

Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija sa proizvodnjom od više od 50.000 artiljerijskih projektila velikog kalibra značajna na evropskom nivou.

Na prikazu dela naoružanja Vojske Srbije u Nišu, Vučić je rekao da je će Srbija pokušati da dostigne proizvodnju artiljerijskog projektila od 100.000 komada godišnje.

“Juče je Šolc rekao da će pokušati da digne nemačku proizvodnju na 200.000 komada takvih najvažnijih artiljerijskih projektila, obično do 155 milimetara. Ako može Nemačka 300.000, mi ćemo 100.000 napraviti”, poručio je Vučić. 

Naglasio je da je sa takvom proizvodnjom, Srbija značajan igrač na evropskom nivou.

Agresija na Srbiju poput one ‘99. godine ne bi bila više tehnički moguća

Predsednik Srbije istkao je da, kada bi neko pokušao da izvede agresiju na našu zemlju kakva je bila 1999. godine, tehnički ne bi mogao da sprovede na isti način.

“Kada bi neko pokušao da sprovede agresiju na Srbiju kao što je to bilo 1999. godine, tehnički ne bi mogao da je izvede na isti način. Morali bi da tuku spolja, iz daljine, iz Jadranskog ili Mediteranskog mora, krstarećim raketama. Da se pojave na 11 kilometara visine sa lakoćom, to više nije moguće”, rekao je Vučić.

Predsednik je imao prilike da obiđe i sistem za detekciju i izviđanje bespilotnih vazduhoplova Repelent, za koji je navedeno da vrši statističku obradu izviđanih podataka, klasifikaciju i određivanje nivoa pretnje, kao i eventualno ometanje kanala satelitske avijacije.

Kako je rečeno, cilj ovog sistema je odvraćanje potencijalnih napada neprijateljskog drona.

Svaki naš vojnik bi za godinu i po trebalo da ima po jedna dron “komarac”

Vučić je najavio danas da bi svaki vojnik u Vojsci Srbije trebalo u narednih godinu i po dana da ima i po jedan dron kamikazu “komarac”.

Na prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, u kompleksu Niške tvrđave, predsednik je obišao i domaće bespilotne letelice kao što je “pegaz”, dronove “komarac”, “osicu”, “vrabac” i druge.

Predsednik Srbije je rekao da je dron “vrabac” već u serijskoj proizvodnji, ali da je veoma važno ulaganje u proizvodnju dronova “komarac”.

“Dron komarac – pokušaćemo za godinu i po dana svaki naš vojnik ovo ima. Dakle, da svaki naš vojnik ima ovaj komarac, sa bojevom glavom od 50 milimetara, koja može da uništi i oklopna vozila. Takođe, pravi  ozbiljnu pometnju u pešadijskim redovima. I svaki vojnik bi ovo trebalo da ima”, rekao je Vučić.

Svi žele poslednju verziju oklopnog vozila “Lazara 3M”

Predsednik je izjavio da svi žele da kupe treću, odnosno, poslednju verziju oklopnog trasnsportera pod nazivom “Lazar 3M”. 

“Svi hoće trojku da kupe, niko ne želi prvu verziju. Kao što žele i produženu verziju ‘Miloša’ zbog većeg transporta vojnika”, rekao je Vučić.

Vučić je glavnim kontsruktorima poručio da želi više inovativnih rešenja.

“Hoću više da se borite, da pratite šta se zbiva na ratištima širom sveta i da nam kažete šta da uradimo kako bismo bolje zaštitili našeg vojnika”, rekao je Vučić.

Polažem velike nade u dron-kamikazu “gavran”, želimo ga u upotrebi Vojske Srbije

Predsedbik Srbije rekao je danas da ulaže velike nade u dron-kamikazu “gavran” koji je proizvod srpske kompanije Jugoimport i dodao da će država platiti koliko god je potrebno kako bi do maja ili juna sledeće godine ušao u upotrebu.  

“Ja imam veliku nadu da ovo uradite. Gavran mi je velika želja i nada. Platićemo koliko god je potrebno samo da do maja, juna sledeće godine uđe u upotrebu”, rekao je Vučić u Nišu gde prisustvuje prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije tokom razgovora sa predstavnikom kompanije Jugoimport.

Predsednik se tokom obilaska upoznao sa specifikacijama i mogućnostima drona “gavran”.  

“Dron može odleteti do cilja koji je udaljen oko 50 kilometara, a nakon toga može da kruži oko deset minuta oko cilja. Za to vreme operator može pomoću kamere da posmatra cilj. To je vrlo moćno sredstvo koje cilj pogađa odozgo i protiv njega praktično nema zaštite”, objasnio je predstavnik kompanije predsedniku Vučiću.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#toku #ulaganje #mln #evra #novo #domaće #naoružanje #Vojsku #Srbije

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja