NaslovnaPLANETABajden mora da bude smenjen

Bajden mora da bude smenjen

Državni tužilac Zapadne Virdžinije Patrik Morisi pozvao je potpredsednicu SAD Kamalu Haris da proglasi američkog lidera Džozefa Bajdena fizički nesposobnim za poziciju koju obavlja. 

Pošto je u prošlonedeljnom izveštaju specijalnog savetnika američkog Ministarstva pravde Roberta Hura 81-godišnji predsednik opisan kao “stariji čovek sa slabim pamćenjem”, Morisi je u pismu upućenom Harisovoj izneo predlog da se potpredsednica pozove na 25. amandman i preuzme poziciju u Beloj kući.

Dodao je da Hurov izveštaj jasno oslikava predsednika koji nije u stanju da obavlja svoj posao, te da njegov kognitivan pad brine Amerikance posebno u ovo vreme kada nacija ide iz krize u krizu i u zemlji i u inostranstvu.

“Potreban nam je predsednik koji je mentalno sposoban”, istakao je državni tužilac, napominjući da je samo u poslednjih nekoliko meseci Bajden u više navrata mešao svetske lidere i političare i da deluje da teško govori i o osnovnim pitanjima. 

Dvadeset peti amandman, usvojen 1965. nakon ubistva predsednika Džona F. Kenedija, precizira radnje koje slede u slučaju iznenadne smrti ili ostavke američkog lidera i dozvoljava potpredsedniku da preuzme dužnost u Beloj kući. Prema 4. članu ovog amandmana, potpredsedniku i kabinetu je takođe dozvoljeno da smene predsednika ako smatraju da je fizički nesposoban za funkciju, ali odbija da je napusti. Ova opcija nikad do sad nije korišćena. 

Harisova je prethodno u intervjuu za “Volstrit džornal” izjavila da je “spremna da služi” i da zameni Bajdena ako bude potrebno, dodajući da ne mora nikoga da ubeđuje da je sposobna da vodi državu. Doduše, njenu samouverenost ne dele i Amerikanci – nedavna anketa En-Bi-Sija pokazala je da samo 28 odsto registrovanih birača ima pozitivno mišljenje o njoj, a 53 odsto negativno.

AP Photo/Andrew Harnik

 

Reagujući na Hurov izveštaj, Bajden je insistirao da nema potrebe za brigom zbog njegovog mentalnog i fizičkog zdravlja. “Ja sam stariji čovek i znam šta radim”, insistirao je predsednik SAD na konferenciji za novinare tokom koje je potom pomešao egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija s liderom Meksika. 

Starost predsednika postala je glavna briga glasača uoči ovogodišnjih predsedničkih izbora. Prema anketi “Ej-Bi-Si njuza” i kompanije za istraživanje javnog mnjenja “Ipsos”, čak 86 odsto Amerikanaca veruje da je Bajden prestar da bi služio još jedan mandat.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Bajden #mora #bude #smenjen

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja