NaslovnaVESTIBrojni svetski državnici uputili čestitke Vučiću povodom Dana državnosti Srbije — RT...

Brojni svetski državnici uputili čestitke Vučiću povodom Dana državnosti Srbije — RT Balkan

Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas, povodom Dana državnosti Republike Srbije, čestitke brojnih svetskih zvaničnika, među kojima su i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Italije Serđo Matarela.

Bajden je, u ime naroda SAD, kako je navedeno, uputio najlepše želje Vučiću i srpskom narodu povodom proslavljanja Dana državnosti.

Čestitao je i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji u čestitki predsedniku Aleksandru Vučiću želi sreću i dobro zdravlje, a prijateljskom narodu Srbije prosperitet i blagostanje.

“Verujem da će prijateljski odnosi koji su zasnovani na obostranom poverenju i poštovanju doprineti i našoj bilateralnoj saradnji i stabilnosti Balkana. Verujući da posete na visokom nivou omogućavaju da razmotrimo sve aspekte naših odnosa, istakao bih da će mi biti drago da u narednom periodu odgovorim na Vaš poziv i posetim Beograd, a jednako ću se obradovati ako Vaša ekselencija bude prisustvovala Diplomatskom forumu u Antaliji”, navodi se u čestitki predsednika Erdogana.

Čestitka je stigla i od predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je podvukao značaj koji pridaje odnosima između Srbije i Francuske.

“Naša saradnja se oslanja na vekovno prijateljstvo i uključuje veliki broj oblasti. Izražavam želju da Francuska i Srbija nastave da jačaju svoje odnose, posebno kroz ekonomske projekte, uključujući i u perspektivi, specijalizovanu izložbu Ekspo, čiji će Beograd biti domaćin 2027. Podrška evropskim integracijama Srbije ostaje prioritet našeg partnerstva. Moći ćete da računate na podršku Francuske, kako bi napori koje će Srbija preduzeti bili adekvatno uzeti u obzir tokom njenog procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Francuska će, takođe, nastaviti da podržava dijalog koji pomaže Evropska unija da bi se normalizovali odnosi između Beograda i Prištine. Molim Vas da primite, gospodine predsedniče, izraze mog dubokog poštovanja”, navodi se u čestitki.

Povodom obeležavanja praznika čestitku je uputio i predsednik Italije Serđo Matarela koji je, između ostalog, poželeo Srbiji “normalizaciju odnosa sa Kosovom”.

“U protekloj godini svedočili smo dodatnom produbljivanju saradnje Beograda i Rima, što je omogućilo da veza naših država i naroda bude još čvršća. Ova istorijska povezanost temelji se na stalnoj podršci Italije težnjama Srbije da postane član evropske porodice. Nadajući se ubrzanju tih pregovora, uveren sam da će Vaša zemlja nastaviti da se, uz posvećenost i osećaj odgovornosti, kreće putem reformi, kao i u okviru procesa koji ima za cilj normalizaciju odnosa sa Kosovom, što je centralni faktor stabilnosti regiona. Primite, gospodine predsedniče, iskrene želje za blagostanje Vama lično i za prosperitetnu budućnost Republike Srbije”, piše, između ostalog, u čestitki predsednika Italije.

Čestitku je uputio i predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen koji je takođe poželeo Srbiji “normalizaciju odnosa sa susedom” i poručio da će Austrija nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu ka evropskim integracijama.

Vučiću je praznik čestitao i predsednik Kipar Nikos Hristodulides, koji je istakao snažnu posvećenost Kipra nastavku podrške evropskom putu i pristupnim pregovorima Srbije, koji vode ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

“U ime Vlade i naroda Republike Kipar, želim da Vama i prijateljskom narodu Srbije uputim naše najtoplije čestitke i najsrdačnije želje povodom Dana državnosti Republike Srbije. Koristim ovu priliku da Vam još jednom zahvalim na veoma toplom gostoprimstvu kojim ste dočekali mene i moju delegaciju tokom nedavne posete Beogradu, tokom koje smo ponovno potvrdili naše duboko ukorenjene i prijateljske odnose, kao i uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naših zemalja”, poručio je predsednik Kipra.

Čestitku je uputio i predsednik Poljske Andžej Duda, koji je Vučiću i svim građanima Srbije poželeo sve najbolje.

“Naše zemlje su tradicionalno bliske. Sa zadovoljstvom pratim razvoj bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje. Želim da istaknem da Poljska aktivno podržava evropske težnje Srbije, ali i drugih zemalja Zapadnog Balkana. Uveren sam da su evropska integracija i proširenje Evropske unije u interesu cele Evrope”, navodi se, između ostalog, u čestitki predsednika Poljske.

Čestitke su stigle i od predsednice Indije Drupadi Murmu, koja je, tom prilikom, prenela najlepše želje za dobro zdravlje i blagostanje predsednika Vučića, kao i kontinuirani napredak i prosperitet prijateljskog naroda Republike Srbije.

“Gledajući unapred, optimista sam da će naše dve zemlje nastaviti da rade zajedno na unapređenju globalnog mira i stabilnosti, jačajući time glas Globalnog juga”, kazala je Murmu.

Vučiću su praznik čestitali i belgijski kralj Filip, holandski kralj Vilem-Aleksander, japanski car Naruhito, kralj Saudijske Arabije Selman bin Abdulaziz Al Saud, prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Selman bin Abdulaziz Al Saud, kao i kralj Kraljevine Bahrein Hamad bin Isa Al Kalifa i kralj Maroka Mohamed VI.

Čestitku je uputio i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

“Povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije, u ime građana Republike Hrvatske i u svoje lično ime, upućujem Vam srdačne čestitke, a svim građanima Vaše zemlje želim boljitak i blagostanje. Saradnja Hrvatske i Srbije, kako dve susedne zemlje, od posebne je važnosti, ne samo za naše zemlje, nego i za stabilnost u regionu jugoistočne Evrope. Nadam se da će u narednom periodu biti uložen napor koji će da omogući poboljšanje naših bilateralnih odnosa”, istakao je Milanović.

Dan državnosti čestitala je i predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, koja je u ime državljanki i državljana te država i u lično ime izrazila najbolje želje za svestrani napredak i blagostanje Srbije.

Čestitku je uputio i predsednik Arapske Republike Egipat Abdel Fatah Al Sisi.

“Neizmerno mi je zadovoljstvo da, u ime naroda Arapske Republike Egipat i u svoje ime, Vašoj ekselenciji i prijateljskom srpskom narodu uputim naše srdačne čestitke, zajedno sa najlepšim željama povodom Nacionalnog dana Srbije. Izuzetna je satisfakcija što se poslednjih godina naš angažman stalno intenzivira u širokom spektru sektora u okviru uzajamnog razumevanja i zajedničkih interesa”, navodi se u čestitki predsednika Egipta.

Nacionalni praznik Republike Srbije čestitao je i predsednik Islamske Republike Iran Ebrahim Raisi i poručio da dve države poseduju značajne mogućnosti za razvoj odnosa u svim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim oblastima.

Čestitke su upitili i generalni guverner Australije Dejvid Harli, predsednik Republike Koreje Jun Suk Jol, DSR Šri Lanke Ranil Vikremesinge, predsednik Mongolije Ukna Kurelsuk, predsednik Singapura Tarman Šanmagaratnam, predsednik Republike Gabon u prelaznom periodu Bris Klotar Oligvi Nguema, predsednik Južnoafričke Republike Matamela Siril Ramapfosa, predsednik Republike Jermenije Armen Sarkisjan, predsednik Kirgijske Republike Sadir Žaparov i predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Brojni #svetski #državnici #uputili #čestitke #Vučiću #povodom #Dana #državnosti #Srbije #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja