NaslovnaVESTIIzložbom u Arhivu Srbije počinje obeležavanje Dana državnosti — RT Balkan

Izložbom u Arhivu Srbije počinje obeležavanje Dana državnosti — RT Balkan

14. feb 2024 12:09

| Obnovljeno: 14. feb 2024 12:09

Država i narod sačuvali originalna dokumenta Ustava uprkos brojnim nevremenima istorije, ratovima i okupacijama

U Državnom arhivu Srbije danas je otvorena izložba “Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije”, a predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je na otvaranju da izložbom ove godine počinje obeležavanje Dana državnosti, kada se treba setiti srpskog identiteta i državnosti.

Na izložbi je predstavljeno šest originalnih ustava iz vremena Kneževine i Kraljevine Srbije, koji su doneti u periodu od 1835. do 1903. godine.

“Počastovana sam zbog toga što se nalazim u Državnom arhivu, ustanovi koja je čuvar našeg identiteta”, rekla je Brnabićeva i dodala da se Sretenje ne proslavlja samo u Orašcu, Oplencu i Beogradu, već i u Leskovcu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Zaječaru, Prokuplju, Vranju, Aranđelovcu i mnogim drugim gradovima širom Srbije.

Brnabićeva je istakla i da je proslavu Dana državnosti kakva se organizuje ove godine inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer je smatrao da nacionalni praznik ne treba da bude samo neradni dan sa nekoliko ceremonija, već da svi treba da se podsete toga šta se slavi.

Ona je napomenula da je Vučić smatrao da treba da se prisetimo toga šta su naš identitet i državnost – “da odamo počast svojim precima bez kojih ne bi bilo ni nezavisne države”.

Premijerka Srbije objasnila je da je posebno za ovu priliku Arhiv izložio originale Ustava Kneževine Srbije i Ustava Kraljevine Srbije, kao i Sretenjski ustav, prvi srpski ustav iz 1835. godine.

“Oni se čuvaju od vremena kad su neprijateljske sile nasrtale na našu državu sa ciljem da unište dokumenta, a time i naš identitet”, rekla je Brnabićeva.

Predsednica Vlade Srbije ukazala je da se u Arhivu čuva “istorija srpskog naroda, pisani tragovi o našem postojanju, istinski dokazi moderne srpske državnosti”.

“Među milionima stranica dokumenata svojevrsnih svedočanstava o temeljima na kojima je izgrađena slobodna i nezavisna država Srbija, svedočanstvima o našim usponima i padovima, žrtvama, dokumentima o spoljnoj i unutrašnjoj politici, dokazima o našim teritorijama, institucijama, gradovima i selima, našem društvu i mnogo čemu drugom”, rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da su Državni arhiv, država i narod sačuvali originalna dokumenta ustava uprkos brojnim nevremenima istorije, ratovima i okupacijama, kada su neprijateljske osvajačke vojske nasrtale ne samo na našu teritoriju, život naših predaka, naš identitet, već i na arhivskom građu, upravo zbog njenog značaja za identitet srpskog naroda.

“Sigurna sam da najveće uzbuđenje izaziva pogled na ovde izložen prvi Srpski Ustav. Sretenjski Ustav iz 1835. godine, jedan od najliberalnijih ustava u tadašnjoj Evropi”, rekla je premijerka Srbije.

Ona je dodala da je Sretenje dan sa velikim značajem u istoriji srpskog naroda.

“Objedinjuje dva značajna događaja, jedan u Orašcu 1804. godine, drugi u Kragujevcu 1835. godine, gde je na Skupštini usvojen Sretenjski Ustav. Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije, koje s velikim zadovoljstvom i pijetetom prema onim generacijama koje su ih stvarale, čuvale i sačuvale danas gledamo ovde pored nas, po svom izvornom značaju pripadaju najužem krugu istorijskih izvora za istoriju srpske moderne državnosti i deo su našeg identiteta. Ovi dokumenti snažno svedoče o imperativu slobodne Srbije, nezavisne Srbije, Srbije koja sa razumevanjem prošlosti gleda u budućnost, koja je razbuđivala nacionalnu i državotvornu svest i uporedo s borbom za oslobođenje urađivala atribute svoje državnosti i nezavisnosti”, rekla je premijerka Srbije.

Ona je podsetila da je Državni arhiv osnovan 1898. godine, a da Srbija u njemu, od tada pa sve do danas, čuva svoj identitet i državu.

“Državni arhiv Srbije ambiciozno radi na tome, ostvarujući višegodišnju saradnju sa Osmanskim arhivom, Mletačkim arhivom u Veneciji, Dubrovačkim arhivom, ruskim, italijanskim, španskim i drugim arhivima, ali radi i na zaštiti arhivske građe srpskog porekla van granica Srbije u srpskim pravoslavnim eparhijama i crkvenim opštinama”, kazala je Brnabićeva.

Nakon otvaranja premijerka Srbije je zajedno sa direktorom Državnom arhiva Miroslavom Perišićem i ministarkom Jelenom Begović obišla izložbu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Izložbom #Arhivu #Srbije #počinje #obeležavanje #Dana #državnosti #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja