NaslovnaRAZONODAKnjige o Svetog Gori – od praktičnih saveta do pouka i proročanstava

Knjige o Svetog Gori – od praktičnih saveta do pouka i proročanstava

Knjige „Peške kroz Svetu Goru” i „Susreti sa svetogorskim starcima” autora Nenada Andrića predstavljene su u Kući Đure Jakšića u beogradskoj Skadarliji. O trećem dopunjenom izdanju knjiga govorili su direktor izdavačke kuće „NNK Internacional“ Miroslav Damjanović, prof. dr Radomir Popović, protojerej stavrofor i autor.

Popović je ukazao na značaj knjiga koje su, kako je istakao, napisane razumljivo za običnog čoveka i približavaju mu hrišćanstvo kao i samu njegovu bit – monaštvo. Damjanović je ocenio da su ove dve knjige najkompletnije o Svetoj Gori, ali je predložio autoru da napiše i treću i da tako trilogijom zaokruži svoje priče sa Svete Gore. Prema Andrićevim rečima, knjiga „Peške kroz Svetu Goru” nastala je kao plod njegovih višegodišnjih hodočašća, a pisao je prvenstveno sa željom da pomogne ljudima da u svojoj režiji dođu na Svetu Goru i da posete Hilandar ali i ostale manastire.

„Trudio sam se da o svakom manastiru napišem neke osnovne podatke, ko ga je osnovao, u kom veku, koji su ktitori bili, sa akcentom na srpske svetitelje i ktitore, a kojih je bilo dosta”, rekao je Andrić. Sveta Gora, kako je naglasio, današnji izgled duguje zapravo Srbima. U knjizi je opisao i mnoge čudotvorne ikone, svoje razgovore sa monasima i svoje doživljaje na Svetoj Gori. Andrić kaže da je primetio da su ljudi na promocijama najviše bili radoznali da čuju što više o njegovim razgovorima sa svetogorskim monasima, odnosno starcima i tako je, dodaje, kao plod sa svih promocija prve knjige po Srbiji i Republici Srpskoj nastala druga knjiga – „Susreti sa svetogorskim starcima”. „Sve moje razgovore iz prve sam pretočio u drugu knjigu, i naravno dodao još mnogo drugih razgovora. To su pouke, saveti, neka viđenja, proročanstva nekih savremenih monaha, većina je i dalje živa, to su saveti koji kada čitate svete oce od pre 500 godina, od pre 1.000 godina, saveti su maltene isti samo primenjeni na ovo naše, savremeno doba”, kazao je autor navodeći da ima dosta kratkih saveta i koji gađaju „pravo u centar”. Naveo je da je za svoje pisanje dobio blagoslov, da bi se „pružila uteha ljudima“. U toj drugoj knjizi nema mojih razmišljanja, ono što monasi kažu sam preneo na papir i srž svega toga je u knjizi, zaključio je Andrić.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Knjige #Svetog #Gori #praktičnih #saveta #pouka #proročanstava

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja