NaslovnaRAZONODAVirtuelna realnost – nestvarno stvaran svet

Virtuelna realnost – nestvarno stvaran svet

Virtuelna realnost je tehnologija koja stvara simulirana okruženja koristeći kombinaciju vizuelnih, zvučnih i ponekad čak i stimulacija dodirom. Putem posebnih uređaja kao što su VR naočare ili slušalice, korisnici mogu da se „stope” sa digitalnim svetom i imaju osećaj kao da se fizički nalaze u njemu. 

Virtuelna realnost se preko naočara uvlači u sve pore društva i menja način na koji živimo, učimo, radimo i zabavljamo se. To je tehnologija koja, iako ima izazove i ograničenja u sadašnjosti, ima veliki potencijal i mogućnosti za budućnost.

Naočare za virtuelnu realnost pružaju osećaj prisustva i učešća u virtuelnim svetovima, koji mogu biti fantastični, realistični ili nešto između, kao i gledanje 360-stepeni video snimaka, koji pružaju osećaj da se nalazite na mestu gde je snimak napravljen.

Ova nova tehnologija se može koristiti u mnogim oblastima.

VR naočare omogućavaju korisnicima da istražuju, eksperimentišu i kreiraju u virtuelnim okruženjima, mogu se koristiti za simuliranje različitih situacija i scenarija, kao što su istorijski događaji, geografske lokacije, naučni fenomeni, strani jezici i kulture.Mogu da doprinesu naučnom istraživanju i razvoju, za simuliranje mikroskopskih i makroskopskih svetova, kvantne mehanike, astrofizike, biologije…

Virtuelna realnost može da unapredi medicinsku praksu i zdravstvenu zaštitu, za obuku i edukaciju medicinskog osoblja, kao i za dijagnostiku, terapiju i oporavak pacijenata, u sigurnom i kontrolisanom okruženju.

VR naočare mogu da pomognu sportistima i rekreativcima da bolje usavrše svoje veštine, jer im pružaju realističnu i dinamičnu povratnu informaciju o njihovom kretanju i rezultatima, a omogućavaju korisnicima i virtuelno uživanje u različitim sportovima i aktivnostima, kao što su skijanje, planinarenje, biciklizam, golf, tenis.

Virtuelna realnost može da podstakne umetničko stvaralaštvo i izražavanje, jer omogućava korisnicima da kreiraju, doživljavaju i dele umetnička dela u virtuelnim okruženjima. VR naočare mogu da pomognu umetnicima i ljubiteljima umetnosti da bolje istraže i iskažu svoju kreativnost, jer im pružaju neograničene mogućnosti za oblikovanje, bojenje, crtanje, slikanje, vajanje.

Pomoću VR naočara se mogu virtuelno posetiti i doživeti različite umetničke galerije, muzeji, izložbe i performansi.


Specijalne naočare, Epl vižn pro (Apple Vision Pro), na primer, koje su se pojavile u januaru, mogućavaju korisnicima da dožive neverovatne avanture, putovanja, igre i filmove u potpunoj interakciji. 

Ove naočare su za sada jedne od najnaprednijih i najskupljih naočara za virtuelnu realnost na tržištu. Koštaju 3500 dolara I mogu se nabaviti samo u Americi. Distribucija na ostala tržišta planira se za kraj ove i početak sledeće godine. Imaju providne ekrane sa mikro-OLED tehnologijom, koji pružaju visoku rezoluciju i kvalitet slike. Takođe, naočare imaju displej na prednjoj strani, koji može da prikaže oči korisnika ili neku drugu sliku, u zavisnosti od toga da li je korisnik u virtuelnoj ili proširenoj realnosti. Naočare, takođe, „prate” pokrete ruku i očiju korisnika i na osnovu toga pokreću radne zadatke.

Mana je što naočare nemaju bateriju u sebi, već je ona smeštena u posebnom paketu koji se nosi u džepu. 

Naočare, takođe, imaju mnogo kamera i senzora, koji omogućavaju precizno i pouzdano praćenje položaja i pokreta korisnika, kao i okoline. 

Apple Vision Pro naočare koriste operativni sistem koji je specijalno dizajniran za virtuelnu i proširenu realnost i omogućava korisnicima da pristupe različitim aplikacijama i funkcijama, kao što su igre, filmovi, obrazovanje, nauka, medicina, sport i umetnost, kao i da zamene fizičke ekrane sa virtuelnim ekranima, koji se pojavljuju pred njihovim očima.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Virtuelna #realnost #nestvarno #stvaran #svet

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja