NaslovnaVESTIBorimo se protiv terora! - Vesti online

Borimo se protiv terora! – Vesti online

Tanjug

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić rekao je za “Vesti” da ova kompanija poslednje tri godine na prostoru Kosova i Metohije doživljava svakodnevne pritiske, ali da i pored toga neće dozvoliti da srpska zajednica na celoj toj teritoriji ostane bez srpskog signala mobilne telefonije i televizije. Kaže i da je od međunarodne zajednice, prisutne na KiM, nedvosmisleno zatraženo da se ovakvo ponašanje Prištine sankcioniše u skladu sa evropskim zakonima i propisima.

Skandalozno ponašanje

Oko 5.000 Srba je, od administrativne linije do Leposavića u utorak, ostalo bez signala za mobilnu telefoniju jer je, pod još nerazjašnjenim okolnostima prekinut signal radio-linka za repetitor MTS-a koji se nalazi u opštini Leposavić. Radnici MTS pokušali su odmah da otklone problem ali ih je sprečio samoimenovani predsednik opštine, Ljuljzim Hetemi koji im je poručio da mogu da pokupe opremu “sa njegove zgrade”.

– Ono što se dogodilo u Leposaviću najblaže se može opisati kao skandal, ali to je nešto sa čim se suočavamo bukvalno svakodnevno na prostoru celog KiM, posebno tamo gde su srpske enklave. Od kada je administracija Aljbina Kurtija na čelu privremenih institucija u Prištini navikli smo na gotovo stalne pritiske. Na meti je MTS, isključivo zato što je srpska kompanija i na meti je isključivo deo građana i to samo zato što su Srbi – ističe Vladimir Lučić.

On je objasnio da je do prekida signala na prostoru od administrativne linije do Leposavića, prema informacijama kojima on raspolaže, došlo tako što je omogućeno albanskom mobilnom provajderu Vala da na zgradu opštine postavi svoju opremu.

– Očigledno je namera da na brzinu na severu KiM instalira što više albanskih mobilnih operatera. Ali, ovde je dodatni problem da su montirajući tu opremu namerno prekinuli rad MTS signala. Kada su naši radnici došli da bi popravili opremu, predsednik opštine ih je oterao kao da je to njegova lična imovina. To je apsolutno nedopustivo – kaže Lučić.

Obaveštena međunarodna zajednica

Generalni direktor Telekoma ističe da su tehničke ekipe odmah izašle na teren i da će uspeti da vrate signal koji više neće zavisiti od opreme MTS na zgradi opštine Leposavić.

– Najbitnije za naš narod je da ćemo rešiti problem i da ćemo u tehničkom smislu vratiti signal tako da više neće zavisiti od opreme koja je na zgradi opštine. Kao što obećavam da se nećemo dati i nećemo dozvoliti da na bilo koji način, bilo koja srpska enklava na KiM ostane bez našeg signala ili televizije. Borićemo se – poručuje Lučić.

Kaže da je o svemu odmah obaveštena međunarodna zajednica na KiM.

– I pored činjenice da ćemo relativno brzo rešiti problem za oko 5.000 građana ovog dela severa KiM, nikako nećemo zaboraviti ovaj incident. Potrudićemo se da taj čovek odgovara zato što bi u bilo kojoj normalnoj zemlji Evrope odgovarao. Toga su svesni i predstavnici međunarodne zajednice koje smo odmah kontaktirali – kaže Lučić i dodaje da im je skrenuta pažnja da je krajnje neverovatno da se u Evropi dozvoljava ovako brutalno uništavanje privatne svojine.

Etnički motivisani pritisci

Vladimir Lučić je, govoreći o pritiscima na rad MTS na KiM, rekao da su oni kontinuirani. Podseća da je u decembru u Data centar upala inspekcija praćena ljudima koji su nosili duge cevi, da su pokušali da ospore rad MTS, da ukinu neke kanale, da ih finansijski iscrpe.

– Moram da se zahvalim međunarodnoj zajednici zato što smo dva najteža pritiska: pokušaj gašenja MTS i zabranu za naše kanale Arene sprečili. Zabranu kanala smo rešili prošle nedelje. Međutim, problem je što ovde govorimo o kontinuiranim pritiscima koji su, očigledno, jedino etnički motivisani – kaže Lučić.

Krivična prijava

Vladimir Lučić navodi da je protiv samoproklamovanog predsednika opštine Leposavić podneta krivična prijava i očekuje da će se po njoj postupati na istovetan način na koji se svakodnevno optužuju Srbi.

– Svedoci smo da malo, malo protiv Srba sa severa KiM podnose krivične prijave zbog navodnog nasilnog ponašanja. Taj čovek, navodni predsednik opštine je u ovom slučaju ne samo pokazao krajnje nasilno ponašanje već je i zloupotrebio službeni položaj i pritom učestvovao u uzurpaciji i uništavanju privatne imovine. Pitali smo predstavnike međunarodne zajednice u kojoj to zemlji Evrope, bi prošlo bez ozbiljnih sankcija. Ako je prištinska administracija bila revnosna da privodi Srbe sa severa očekujemo istu reakciju i u slučaju ovog gospodina – kaže Lučić.

Zaustavljeni dinari

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je saopštio jda je na administrativnom prelazu Jarinje zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe i druge nealbanske stanovnike na KiM, čiji opstanak zavisi od priliva sredstava iz budžeta Republike Srbije.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Borimo #protiv #terora #Vesti #online

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja