NaslovnaVESTIImali smo mnogo važnih sastanaka, šta god da radimo Expo nam je...

Imali smo mnogo važnih sastanaka, šta god da radimo Expo nam je u glavi

MINHEN – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na marginama Minhenske bezbednosne konferencije imao mnogo važnih sastanaka, poput sastanka sa šefom britanske diplomatije Dejvidom Kameronom, specijalnim izaslanikom Stjuartom Pičom i evropskim komesarom Johanesom Hanom, kao i predstavnicima Evropske centralne banke (EBRD).

On je novinarima rekao da je imao slučajan, ali ne kratak razgovor sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, za koji je ocenio da je bio “duži nego što je očekivao”.

“Prisustvovao sami govoru (potpredsednice SAD) Kamale Haris. Ali naravno da je glavna vest bila smrt Alekseja Navaljnog. Po podne sam imao uglavnom ekonomske teme i razgovarao sa investitorima i predstavnicima nemačke vlade zaduženim za ekonomska pitanja”, rekao je on.

Kako je istakao, šta god da radi u glavi mu je Ekspo i 2027 i neki ne lako dostižni ciljevi za koje je rekao da će ih Srbija dostići, poput BDP-a i prosečnih plata i penzija, za šta je potrebno mnogo investicija.

U razgovoru sa Kameronom važna tema bilo Kosovo i Metohija

Aleksandar Vučić je izjavio da je danas u Minhenu imao otvoren i korektan razgovor sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom o četiri važne teme, a da je Kosovo i Metohija bila jedna od najvažnijih.

“To mi je bila jedna od najvažnijih tema, imali smo četiri teme danas sa Britancima, važna tema i dobar razgovor, otvoren, ne lak, ali dobar i korektan”, rekao je Vučić novinarima u Minhenu gde učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Vučić je dodao da je sa Kameronom pored situacije u regionu razgovarao i o bilateralnim i ekonomskim odnosima.

“Pričali smo o UK Fajnansu sa kojim smo dobro radili i oko Moravskog koridora. Razgovarali smo i o ulaganju u obnovljive izvore energije”, rekao je Vučić podsećajući da je svojevremeno pokrenuo inicijativu i za male modularne nuklearke, kada su vođeni razgvori sa Rols Rojsem.

Ako se vlast u Beogradu ne formira do krajnjeg roka, biće novi izbori

Ukoliko se Skupština Grada Beograda ne formira do krajnjeg roka – 2. ili 3. marta – biće održani novi beogradski izbori u roku od 45 do 60 dana, izjavio je večeras predsednik Vučić i istakao da je to pitanje zakona, a ne nečije političke volje.

“U skladu sa tim, dakle, u periodu od 18. aprila do ne znam kog maja, ili će neko da izabere predsednika Skupštine, pa da se dobije još mesec dana, pa da bude do kraja maja ili početka juna da se održe izbori”, rekao je predsednik Srbije novinarima u Minhenu, gde učestvuje na bezbednosnoj konferenciji.

On je podsetio da su to zakonski rokovi.

“I neće bilo čija politička volja da ruši institucije Srbije i da ruši zakone naše zemlje, zato što su oni pomislili da su mnogo pametni, da sebe nazovu moralnima, a koliko su moralni, neću večeras da komentarišem”, dodao je predsednik.

Očekujem da Nemci budu oštri prema nama povodom KiM

Predsednik Srbije je izjavio danas u Minhenu, gde učestvuje na vodećem svetskom forumu o međunarodnoj bezbednosnoj politici, da će se sutra susresti sa mnogim vodećim nemačkim političarima, ali da očekuje da će oni, povodom Kosova i Metohije, biti oštriji prema Beogradu.

“Ja uvek očekujem da oni budu oštriji prema nama, a nadam se da neće biti tako i nadam se da će možda moći za nijansu bolje da nas razumeju, ali da oni promene svoj stav – neće nikada”, rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Kako je istakao, Nemačka neće promeniti svoj stav prema KiM.

“Da ne prodajemo maglu našem narodu kao ‘promeniće oni svoj stav’ – neće. Neće ga nikada promeniti, samo je pitanje žele li da razumeju našu poziciju i do kojih granica žele tu poziciju da razumeju”, naglasio je Vučić.

Tražio sam od EBRD dodatna sredstva za lokalne i regionalne puteve u Srbiji

Aleksandar Vučić je izjavio da je danas u Minhenu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) tražio dodatna sredstva po najpovoljnijim uslovima za izgradnju lokalnih i regionalnih puteva u Srbiji.

“Mi smo peta zemlja po visini saradnje sa EBRD, dakle, toliko visoko je plasirana Srbija kada govorite o visini novčanih iznosa”, rekao je Vučić, koji u Nemačkoj učestvuje na 60. Minhenskom bezbenosnom forumu.

Naglasio je da su kod EBRD kamate uvek najniže do jedan odsto i dodao da hoće obezbeđivanjem jeftinih sredstava da podigne svako selo u Srbiji.

“Ono oko čega sam se ja borio, a što nisam dobio zeleno svetlo od EBRD i oko čega se borim uvek, to su lokalni putevi. Rekao sam im da mogu da zamolim svoje arapske prijatelje da nam daju novac pod najpovoljnijim uslovima, ali da je sigurnije i bolje zbog projekta i dokumentacije, kao i transparentnosti procesa, da imate EBRD uključen u te procese”, rekao je Vučić.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Imali #smo #mnogo #važnih #sastanaka #šta #god #radimo #Expo #nam #glavi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja