NaslovnaVESTINe vraćamo se u prošlost — RT Balkan

Ne vraćamo se u prošlost — RT Balkan

15. feb 2024 20:12

| Obnovljeno: 15. feb 2024 20:12

Neki glasovi mogu se dobiti odlukama koje nisu dogovorene sa Amerikancima, ali budućnost- nikako, poručio albanski premijer

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da Priština ne treba u budućnosti da preduzima nikakve korake u dijalogu Beograda i Prištine bez prethodne konsultacije sa SAD.

“Nijedan korak napred u dijalogu ne treba preduzeti bez konsultacija i koordinacije sa američkim partnerima. Neki glasovi mogu se dobiti odlukama koje nisu dogovorene sa Amerikancima, ali budućnost, nikako”, rekao je Rama tokom zajedničke konferencije za medije sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Tirani.

On je rekao da bez SAD i njihovih partnera tzv. Kosovo ne bi bilo, prema njegovim rečima, nezavisno.

“Dobro je da Albanci ne zaborave da bez SAD ne bi bilo nezavisne države Kosovo i da interes SAD u ovom regionu, a posebno interes za nesmetano odvijanje poslova u Albaniji i na Kosovu nije interes nekog drugog'”, rekao je Rama, dodajući da je sa Blinkenom razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

Danas ranije, albanski premijer je rekao da bi Albanija stala u odbranu takozvanog Kosova, ako se iscrpe diplomatske opcije i upotrebi oružje, dodajući da se moli da do te situacije ne dođe.

Blinken: Dijalog pod posredstvom EU jedini pravi put za Beograd i Prištinu

Dijalog pod posredstvom Evropske unije jedini je pravi put za Beograd i Prištinu, izjavio je danas u Tirani američki državni sekretar Entoni Blinken.

“Kada sam počeo da radim u Stejt departmentu, izazov je bio Balkan, Bosna i Hercegovina, pa Kosovo. Mi smo zaista ljudi koji smatraju da se ne možemo vratiti u prošlost. Iz tog razloga, mi pružamo podršku svim naporima da se unaprede međusobni odnosi i evropske integracije”, rekao je Blinken tokom zajedničke konferencije za medije sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Blinken je čestitao Albaniji na, kako je rekao, ulozi te zemlje u regionalnoj stabilnosti i integraciji, prenosi “Albanijan post”.

Podsetimo, predsednik Vučić je na ceremoniji dodele ordenja povodom Sretenja i Dana državnosti reagovao na Ramine pretnje. 

“Danas se iz jedne susedne države čulo da ukoliko neko napadne Kosovo, a ne znam ko bi napadao Kosovo i kako to izgleda, Albanija to neće da dozvoli i biće na toj strani. Da sam bilo šta slično izgovorio, a posle takve jezive izjave mogli ste samo da čujete glasno ćutanje, toliko glasno da je neprijatno to ćutanje, niko reč nije izgovorio na takve izjave”, rekao je Vučić i dodao: Zamislite da je to neko od nas rekao?”

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#vraćamo #prošlost #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja