NaslovnaVESTINiko nije srećan zbog poteza Prištine, ali neće promeniti svoj stav —...

Niko nije srećan zbog poteza Prištine, ali neće promeniti svoj stav — RT Balkan

16. feb 2024 19:05

| Obnovljeno: 16. feb 2024 19:14

Novca imamo za naš narod na KiM, ali nam ne daju da ga dostavimo, rešenje ovako ili onako moramo da pronađemo, rekao je predsednik Srbije

Razgovarao sam na današnjem sastanku sa Dejvidom Kameronom o Kosmetu, to mi je bila jedna od najvažnijih tema, a razgovaraću o KiM i sutra sa Žozepom Boreljom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić novinarima nakon prvog dana Bezbednosne konferencije u Minhenu.

On je naveo da su teme razgovora sa britanskim zvaničnicima, Kameronom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Stujartom Pičom bili Kosovo i Metohija, region, naši bilateralni, posebno ekonomski odnosi.

“Uvek razmišljam o našem narodu na KiM, ali i o našem ekonomskom razvoju”, dodao je Vučić.

Govoreći o susretima sa nemačkim zvaničnicima, rekao je da uvek očekuje da Nemačka bude oštrija prema nama, ali se nada da će za nijansu moći bolje da nas razumeju.

“Ali oni neće promeniti svoj stav, samo je pitanje da li žele da čuju našu poziciju”, dodao je predsednik Srbije.

Čuo sam da je i Velika Britanija oštro pismeno uputila Prištini zbog ukidanja dinara, niko nije srećan zbog toga što Priština radi, istakao je Vučić.

“Novca imamo za naš narod na KiM, ali nam ne daju da ga dostavimo. Rešenje ovako ili onako moramo da pronađemo. Nisam siguran da je Priština izabrala dobar put, ali je to svakako teško za nas”, rekao je Vučić.

Upitan o tome da li ga je neko pitao za izbore u Srbiji, Vučić je odgovorio da su mu neki čestitali na izbornim rezultatima. 

Izborni uslovi koji se pominju pokazuju koliki je stepen neznanja i bahatosti onih koji se obraćaju javnosti, istakao je srpski predsednik. 

“Oni hoće da ukinu zakon zato što su oni to tako smislili – mi smo odlučili, nema izbora ako Vučić bude učestvovao ili ako se njegovo ime pojavi na izbornoj listi. Neće bilo čija politička volja da ruši institucije Srbije”, napomenuo je Vučić.

Sumirajući današnji dan u Minhenu, on je naglasio da je bilo mnogo važnih susreta, od onog sa Dejvidom Kameronom i Stjuartom Pičom, komesarom EU Johanesom Hanom, razgovora sa Ursulom fond der Lajen, koji je bio nešto duži.

Vučić je dodao da je imao važne sastanke sa ljudima iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Ovde je glavna vest smrt Alekseja Navaljnog”, rekao je Vučić.

Kako je objasnio, popodne je uglavnom bilo rezervisano za ekonomske teme.

“Počeli smo razgovore sa različitim investitorima, ljudima iz nemačke vlade”, objasnio je predsednik.

Govoreći o sastanku sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj naveo je da nije imao podršku za gradnju lokalnih puteva, ali da se Srbija dosta dobro kotira kod EBRD.

“Dobili smo 50 plus 50 miliona evra odobrenje tražio sam 200 miliona evra danas, videćemo da li ćemo dobiti. Sa 550 miliona evra EBRD učestvuje u gradnji brze železnice između Beograda i Niša. Oni vole da rade sa Srbijom jer sa nama nema problema jer znaju da Srbija sa lakoćom vraća svoj novac, ali i podstiče rast, podiže plate”, istakao je Vučić.

Rekao je i da je planirani ekonomski rast do 3,5 odsto ove godine, sledeće četiri odsto da bismo stigli sve što želimo do Ekspo 2027.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Niko #nije #srećan #zbog #poteza #Prištine #ali #neće #promeniti #svoj #stav #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja