NaslovnaVESTIPozivamo Prištinu da odmah odloži odluku o dinaru — RT Balkan

Pozivamo Prištinu da odmah odloži odluku o dinaru — RT Balkan

16. feb 2024 12:19

| Obnovljeno: 16. feb 2024 12:19

Iz OEBS-a navode da su duboko zabrinuti zbog nedavnih, nekoordiniranih akcija koje je takozvana vlada “Kosova” preduzela, uključujući “racije u institucijama koje podržava Srbija”

Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene postizanju održivog mira na Zapadnom Balkanu, a normalizacija odnosa “Kosova” i Srbije je suštinski aspekt regionalne stabilnosti i prosperiteta, saopštili su iz Misije SAD pri OEBS-u i pozvali Prištinu da odmah odloži odluku o ukidanju dinara.

Kako je prenela vršilac dužnosti zamenika šefa misije Trejsi Njuel stalnom savetu u Beču, misija poziva Beograd i Prištinu da se “angažuju u dobroj veri kroz Dijalog koji vodi Evropska unija, kako bi ojačali demokratiju, ekonomsku integraciju u EU i negovali multietničku saradnju i poštovanje”.

“Jednostrana odluka Kosova da ograniči upotrebu srpskog dinara ne unapređuje ove ciljeve. Pozivamo Kosovo da odmah odloži sprovođenje ove odluke i da uključene strane potraže rešenje u okviru Dijaloga koji vodi EU. Takođe smo duboko zabrinuti zbog nedavnih, nekoordiniranih akcija koje je Vlada Kosova preduzela, uključujući racije u institucijama koje podržava Srbija i gašenje usluga na koje se građani Kosova oslanjaju. Ove akcije nisu u skladu sa opredeljenjem vlade Kosova da konstruktivno rešava pitanja koja utiču na srpsku manjinsku zajednicu na Kosovu kroz Dijalog koji vodi EU”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je “propust Srbije da pozove na odgovornost počinioce napada 24. septembra u blizini manastira Banjska nesavestan, i duboko narušava poverenje potrebno za normalizaciju”.

“Odmah nakon tih napada, pozvali smo Srbiju da sve odgovorne pozove na odgovornost. Nažalost, danas to moramo učiniti ponovo. Kosovo je 26. januara predalo Evropskoj uniji izveštaj od 48 stranica u kojem je izneo svoje nalaze o napadu na Banjsku. Bivši lider Srpske liste Milan Radojičić, pod sankcijama SAD i EU, javno je priznao odgovornost za organizovanje i učešće u napadu na Banjsku. Ipak, Radojičić i drugi odgovorni za užasne akcije nisu pozvani na odgovornost. Srbija mora da smatra odgovornim počinioce i organizatore napada 24. septembra i da radi sa snagama NATO-a na Kosovu kako bi osigurala da se još jedan ovakav napad više ne ponovi”, dodaju iz OEBS-a.

Iz OEBS-a su rekli da je “napredak ka dugoročnom miru od vitalnog značaja za dugoročnu stabilnost regiona”.

“Dozvolite mi da ponovim: Naš prioritet ostaje normalizacija odnosa između Kosova i Srbije. Obe zemlje su potpisale Ohridski sporazum i aneks za njegovu implementaciju u februaru i martu 2023. godine, za koje je EU rekla da su pravno obavezujuće. Oni služe kao putokaz za svaku stranu za deeskalaciju tenzija i hitno napredovanje na evropskim putevima. Napredak ka dugoročnom miru je od vitalnog značaja za narod Kosova i Srbije, kao i za dugoročnu stabilnost regiona. Zahvaljujemo se misijama OEBS-a na Kosovu i u Srbiji na njihovom kontinuiranom radu, pod teškim uslovima, kako bi pomogli da se ovo ostvari”, zaključuje se u saopštenju.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Pozivamo #Prištinu #odmah #odloži #odluku #dinaru #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja