NaslovnaPLANETAStoltenberg pozvao Rusiju da odgovori na pitanja o okolnostima smrti Navaljnog; Zvaničnici...

Stoltenberg pozvao Rusiju da odgovori na pitanja o okolnostima smrti Navaljnog; Zvaničnici EU okrivili Putina

BRISEL – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je dans Rusiju da odgovori na pitanja vezana za smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i dodao da je neophodno da se utvrde činjenice vezane za njegovu smrt.

“Treba da utvrdimo sve činjenice, a Rusija mora da odgovori na sva ozbiljna pitanja o okolnostima njegove smrti”, rekao je Stoltenberg.

Zvaničnici EU krive Putina za smrt Navaljnog, traže da se utvrde sve činjenice

Evropski zvaničnici okrivili su danas ruskog predsednika Vladimira Putina za smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Žozep Borelj u zajedničkom saopštenju poručili su da neće štedeti napore da se rusko političko rukovodstvo i vlasti privedu odgovornosti, uz tvrdnju da su Navaljnog “polako ubili predsednik Putin i njegov režim, koji se ne plaše ničega više od neslaganja sopstvenog naroda”.

“Zahtevamo od ruskih vlasti da utvrde sve činjenice oko smrti Navaljnog. Rusija mora odmah da oslobodi sve ostale političke zatvorenike”, naveli su oni.

Fon der Lajen i Borelj su istakli da su šokirani i ožalošćeni zbogo smrti Navaljnog, kao i da su u više navrata pozivali Rusiju da osigura njegovu bezbednost i zdravlje.

Bajden: Nema sumnje da je Putin odgovoran za smrt Navaljnog

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je predsednik Rusije Vladimir Putin odgovoran za smrt opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

“Putin je odgovoran za smrt Navaljnog. Putin je odgovoran. Ono što se dogodilo Navaljnom je još veći dokaz Putinove brutalnosti”, rekao je Bajden na konferenciji za medije, prenosi Njujork tajms.

On je dodao da “nije ni iznenađen, ni ogorčen” informacijom o smrti Navaljnog.

Bajden je pohvalio aktivizam ruskog opozicionara u Rusiji i njegovu hrabrost 2020. godine kada se vratio u zemlju nakon trovanja zabranjenim nervnim agensom.

Sežurne: Navaljni platio životom otpor sistemu ugnjetavanja

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne poručio je danas da je ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni platio životom otpor “sistemu ugnjetavanja”.

“Aleksej Navaljni je platio životom svoj otpor sistemu ugnjetavanja. Njegova smrt u kaznenoj koloniji podseća nas na realnost režima Vladimira Putina”, naveo je Sežurne u objavi na društvenoj mreži X.

On je, u ime Francuske, izrazio saučešće porodici i bližnjima Navaljnog, kao i celokupnom ruskom narodu.

Blinken: Rusija odgovorna za smrt Navaljnog ako je vest tačna

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je Rusija odgovorna za smrt opozicionog političara Alekseja Navaljnog, ukoliko je vest o njegovoj smrti tačna.

“Prvo i najvažnije, ako je ova vest tačna, naše misli su sa njegovom suprugom i njegovom porodicom”, rekao je Blinken u Minhenu, gde prisustvuje bezbednosnoj konferenciji, prenosi Rojters.

Dodao je da smrt Navaljnog u ruskom zatvoru i “fiksacija i strah od jednog čoveka naglašavaju slabost i trulež u srcu sistema koji je Putin izgradio”.

“Rusija je odgovorna za ovo. Razgovaraćemo sa mnogim drugim zemljama koje su zabrinute za Alekseja Navaljnog, posebno ako se ovi izveštaji potvrde kao istiniti”, poručio je Blinken.

Zelenski optužio Putina za smrt Navaljnog

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas ruskog predsednika Vladimira Putina za smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu izneo tvrdnju da je “očigledno” da je Putin “ubio Navaljnog”.

“>

AP Photo/Markus Schreiber

“>

AP Photo/Markus Schreiber

“>

AP Photo/Markus Schreiber

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Stoltenberg #pozvao #Rusiju #odgovori #pitanja #okolnostima #smrti #Navaljnog #Zvaničnici #okrivili #Putina

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja