NaslovnaRAZONODA„Tragovi Nasleđa” na veliki praznik

„Tragovi Nasleđa” na veliki praznik

U okviru zvaničnog obeležavanja Dana državnosti – Sretenje 2024. Etnografski muzej Srbije otvara izložbu „Tragovi Nasleđa”, autorke Jelene Sekulović, kao i niz događaja koji će uveličati najvažniji državni praznik. 

Kako je predviđeno, 14. februara sa početkom u 10 časova, Etnografski muzej je u saradnji sa OŠ „Kreativno pero” pripremio interaktivan program u okviru kojeg će mališani moći da se isprobaju u brojnim veštinama kroz igru i zabavu i otkriju mnoge zanimljivosti o Srbiji. Kroz kaligrafsku radionicu „Piši kao Vuk”, i tematsku slikarsku radionicu „Zašto volim Srbiju?”, deca će učestvovati u stvaranju izložbe, a njihovi crteži činiće integralni deo postavke koja će biti dostupna za javnost do 18. februara 2024. godine.

Nešto kasnije, istog dana od 18.30 počinje proslava Dana državnosti intonacijom himne „Bože pravde”, nakon koje će nastupiti baletski studio „Adađo”, a izložbu „Tragovi Nasleđa” priređenu u čast obeležavanja najvažnijeg datuma u novijoj istoriji Srba, svečano će otvoriti ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislav Momirović, uz pozdravnu reč Marka Krstića, direktora Etnografskog muzeja.

Izložba „Tragovi Nasleđa”, kao svojevrstan omaž Nadeždi Petrović, nacionalnoj heroini, humanistkinji, borkinji za ženska prava i rodonačelnici Moderne u srpskom slikarstvu, koja je u tadašnje srpsko društvo uvela savremene evropske tokove ostajući pri tome verna narodu, prevazilazi okvire predstavljanja individualnog aktivizma, i posetiocima šalje reprezentativnu sliku kulturne istorije Srba.

Etnografski predmeti koje je Nadežda prikupljala u najtežim vremenima za srpski narod sačuvani su u turobnim ratnim okolnostima, daleko od domovine, kao originalni svedoci kulturnog karaktera jednog naroda, da bi 1927. pristigli u Etnografski muzej gde se pažljivo čuvaju kao pokazatelji nacionalnog identiteta koji odoleva istorijskim neprilikama.

Narednog dana, 15. februara u 19 časova, proslavu Dana državnosti, svojim performansom i talentom upotpuniće poznati mladi glumac Nikola Šurbanović koji će tumačiti lik čuvenog srpskog junaka i  ustanika Tanaska Rajića, u predstavi „Vetar i zastave”, po scenariju našeg proslavljenog pisca Dejana Stojiljkovića. Republika Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sećanja na dva važna istorijska datuma. Jedan je dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa. Drugi – dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni, i za to vreme, izuzetno liberalni Ustav Kneževine Srbije – Sretenjski ustav, sastavljen po uzoru na francuske ustavne povelje, a kojim je ograničen apsolutizam i uvedena parlamentarna monarhija, čime je vlast prvi put podeljena na izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Tragovi #Nasleđa #veliki #praznik

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja