NaslovnaVESTIČitajte u “Vestima”: Ordenje i za dijasporu

Čitajte u “Vestima”: Ordenje i za dijasporu

Za Srbiju uvek dobro da odabire put slobode, jer Srbi ne vole da robuju bilo kome, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić na ceremoniji uručivanja odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama u Predsedništvu Srbije i istakao da su oni koji su podigli srpske ustanke pravili državu u senci tri carevine: Turske, Austrougarske i Rusije.

Zato, kako je rekao, važno je da se zna da se sretenjska priznanja dodeljuju ljudima koji nastavljaju taj važan posao, posao velikih.

– I dodeljuje se za svaki korak, poput onog Karađorđevog koji je napravio za Srbiju – rekao je, zamolivši buduće laureate da nastave istim koracima imajući na na umu da su najvažniji principi postavljeni vekovima ranije, da su ih znali i Karađorđe i Miloš Obrenović.

Zlato za zasluge

Među odlikovanima je i više zaslužnih građana i organizacija u dijaspori.

Zlatnu medalju za zasluge su dobili Zoran Jovanović, za rezultate na unapređenju položaja srpske zajednice u Švajcarskoj, Blaženka Trivunčić, profesor srpskog jezika i književnosti, Univerzitet Sorbona, dr Vesna Cidilko, slavista i penzionisani profesor Humbolt univerziteta u Berlinu, inženjer dr Miloje Ž. Milićević iz Berlina, predsednik UO Fonda za dijasporu, profesor Svetlana Matić iz Beča, prof. dr Miodrag Grbić, profesor Univerziteta Zapadni Ontario u Kanadi, Radomir Putniković, izdavač i književnik iz Londona, Humanitarna organizacija Mali svet Kanada iz Toronta i Teslin naučni centar u Vordenklifu.

Ordenje su, između ostalih, dobili i Nenad Stevandić, predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske, igumanija Pećke Patrijaršije Mati Haritina , akademici Vlada Urošević, Zoran L. Kovačević, Bela Balint, Ninoslav Radovanović i Rajko Kuzmanović, posthumno Spomenko Gostić, najmlađi borac Vojske Republike Srpske, braća Miloš i Stefan Stojanović, ranjeni na Kosmetu dok su nosili badnjak.

Velika čast

Zoran Jovanović, dugogodišnji sindikalista, jedini je od odlikovanih iz dijaspore lično prisustvovao dodeli priznanja. On za “Vesti” kaže da je ponosan što je baš za Dan državnosti Srbije dobio najviše državno priznanje. Smatra da je to istovremeno i priznanje celoj srpskoj dijaspori…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Čitajte #Vestima #Ordenje #dijasporu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja