NaslovnaVESTIMustafa: Bez podrške SAD, Kosovo samo karikatura

Mustafa: Bez podrške SAD, Kosovo samo karikatura

Bivši kosovski premijer Isa Mustafa ocenio je da je Kosovo bez podrške SAD – samo karikatura, a da je aktuelna kriza u odnosima sa ovom zemljom, ali i Evropskom unijom mnogo ozbiljnija nego dok je on vodio vladu.

– Vrlo je jasno da je svaka pobeda na populizmu, omalovažavanju i ignorisanju partnera gubitak i za jedne i za druge. Bez SAD Kosovo nije država, već samo karikatura. Stoga se od predsednika, Skupštine, vlade, opozicije, civilnog društva traži da razmisle kako bi se vratilo poverenje partnera i otvorio put za dalјu međunarodnu konsolidaciju Kosova –  rekao je Mustafa za Gazetu ekspres.

On je kazao da je kriza u odnosima sa SAD i Briselom za novu državu, kao što je Kosovo, “prilično veliki izazov”.

Podsetio je da je, dok je bio predsednik DSK odlučio da raskine koaliciju sa Pokretom Samoopredeljenja i “izbaci Kurtija iz vlade” zbog suprostavljene politike prema strateškom savezniku Kosova – Americi, svestan da je tim potezom ugrozio svoju stranku, jer je platila veliku cenu.

Ipak, Mustafa ocenjuje da je tada situacija bila drugačija zato što je, s jedne strane američka administracija imala nesuglasice sa Kurtijem, dok su ga predstavnici SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske u Prištini podržavali.

On je ocenio da nema bezbednosti za Kosovu bez Natoa, a da Kosovo ne može u Alijansu bez SAD.

– U DSK smo bili ubeđeni da nema bezbednosti na Kosovu bez Natoa i nema Natoa na Kosovu bez SAD. Bez partnerstva sa SAD nema međunarodnog priznanja i članstva u UN, Nato i drugim međunarodnim organizacijama. Tako razmišlјam i sada – naglasio je Mustafa.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Mustafa #Bez #podrške #SAD #Kosovo #samo #karikatura

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja