NaslovnaPLANETAVrtoglav uspeh i strahovit pad jedine žene kojoj je Erdogan verovao

Vrtoglav uspeh i strahovit pad jedine žene kojoj je Erdogan verovao

Kada je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izabrao Hafize Gaje Erkan za prvu ženu guvernera centralne banke zemlje, to je bilo iznenađenje. Međutim, situacija se samo nekoliko meseci preokrenula, a Erkan je doživela veliki debakl na funkciji, zbog čega je ekspresno smenjena.

Erkan je nedavno dospela u prvi plan sa jakim obrazovanjem i profesionalnim preporukama, uključujući ulogu visokog zvaničnika u američkoj banci.

Erdogan, koji ceni ljude sa zapadnjačkim obrazovanjem i iskustvom, verovatno ju je izabrao verujući u kvalifikacije, ali i oslanjajući se na svoj instinkt.

Iznenadno imenovanje

Smatralo se da će imenovanje dobro izgledati na Zapadu i među stranim investitorima.

Hafize Erkan Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pre izbora, Erdoganova opsesija snižavanjem kamatnih stopa, uz nametanje iznenadnih promena guvernera centralnih banaka, pokrenula je začarani krug inflacije i depresijacije turske lire.

Predsednik je promenio kurs nakon izbora bivšeg glavnog ekonomskog zvaničnika Šimšeka za ministra finansija i Hafize Erkan, koja je preuzela centralnu banku.

Ostvarujući jedno povećanje kamatne stope za drugim, povećavajući je sa 8,5 odsto u maju na 45 odsto u januaru, Erkan je pomogla da se poboljša finansijski kredibilitet Turske i poverenje investitora.

Ali, manje od devet meseci nakon što je dobila posao, otpuštena je, što je izazvalo iznenađenje javnosti.

Šokirani smenom, evropski zvaničnici i posmatrači doveli su u pitanje da li iza te odluke stoje seksističke optužbe protiv nje u turskim medijima.

Hafize Erkan Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ali, izvori bliski vladi imaju drugačiju priču, onu ispunjenu unutrašnjim sukobima, dugim odsustvima i optužbama za nedolično ponašanje.

Iako mnogi nisu čuli za nju pre njenog kratkog upravljanja centralnom bankom, Erkan nije bila potpuni stranac u vladinim krugovima.

Dok je radila u investicionoj banci „Goldman Sachs“, preuzimajući različite uloge tokom devet godina, imala je mnogo angažmana sa turskim zvaničnicima i kompanijama koje su povezane sa aktuelnom vladom.

Sam Šimšek ju je upoznao na finansijskom putu u SAD 2010. godine.

Hafize Erkan Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Mnogi se pitaju ko je doveo Erkan na funkciju. To je Šimšek, bez sumnje. Ostalo je potpuni trač“, rekao je jedan bivši turski zvaničnik za Middle East Eye.

Ali, njena besprekorna biografija, koja uključuje doktorat u oblasti upravljanja rizicima, već je bila pokvarena zbog rada u „First Republic“ banci sa sedištem u San Francisku, gde je prvo radila kao glavni investicioni službenik, zatim kao predsednica banke i na kraju kao izvršni direktor, sve dok nije otišla u decembru 2021.

Banka je kasnije bankrotirala i zatvorila se u maju 2023, mesec dana pre njenog imenovanja u Turskoj.

Njeni sukobi sa drugim višim rukovodiocima tamo su opisani kao “ toksični „, prema Fajnenšel tajmsu.

Međutim, njenih prvih nekoliko meseci na funkciji guvernera centralne banke Turske bilo je mirno i kompetentno, pošto je ostvarila niz povećanja kamatnih stopa i pojednostavila finansijski sistem kako bi bolje pomogla njegovoj obnovi.

Hafize Erkan Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mesec dana nakon njenog imenovanja u junu, Erdogan je imenovao nekoliko ekonomista u komitet za monetarnu politiku banke, dodatno ojačavajući kredibilitet banke.

Tada su počele neke nevolje.

Nesuglasice, loš PR i žalba

Prema dva izvora koji su upoznati sa ovim slučajem, Erkan je vremenom počela da ima loše odnose sa drugim zvaničnicima koje je imenovao Erdogan.

Erkan je monetarni komitet tretirana ne kao konsultativno telo, već samo kao simboličnu ulogu prateći guvernerovu želju.

Do novembra, nakon što je medijima predstavila izveštaj o inflaciji, Erkan je počela da provodi vreme uglavnom u filijali centralne banke u Istanbulu, a ne u glavnom gradu Ankari.

Hafize Erkan Foto:Handout / AFP / Profimedia

U decembru je dala intervju provladinom dnevniku „Hurijet“, što je izazvalo kritike na njen račun.

Erkan je za novine rekla da ne može priuštiti da iznajmi stan u Istanbulu, jer joj je bio skuplji od Menhetna, što ju je primoralo da ostane u kući svoje majke.

Kritičari su brzo odbacili ovaj komentar kao štos u odnosima s javnošću jer je iz bankarske karijere imala visoku platu i posedovala imovinu vrednu milione dolara.

Ona je takođe rekla da je zamolila Erdogana da joj da „tri strateška sektora“ za podsticaj i podršku, kao što je odbrambena industrija, koja je godinama rasla prema predsednikovoj direktivi.

Primedbe su obišle Ankaru, a neki su to smatrali da je Erkan prevazišla svoja ovlašćenja i krenula u političke vode. Neki su se pitali da li Hafize Erkan ima želju da postane ministar.

Zatim su usledila pitanja u vezi sa njenim ocem, Erolom Erkanom.

Ali do januara, njen otac Erol je optužen da se ponašao kao de fakto šef banke, otpuštao je i disciplinovao osoblje po volji.

Službenica Busra Bozkurt, koju je Erol navodno otpustio iz banke, kasnije je medijima rekao da je Erol takođe navodno ošamario jednog zaposlenog u banci.

Erol je lokalnim medijima rekao da su optužbe protiv njega deo „zavere“, dodajući da je neko orkestrirao „sistematske napade“ protiv njega i njegove ćerke, nazivajući te izveštaje „lažnim vestima“.

Okidač 

Sa gomilanjem skandala, investitori i analitičari fokusirani na Tursku počeli su neformalno da se klade oko toga da li će Erdogan otpustiti Erkana zbog ponašanja njenog oca. S obzirom da odlučujući lokalni izbori dolaze u martu, mnogi su mislili da će sačekati do tada.

Erkanova je imala još jedan nedostatak: izgubila je političko poverenje u vladajućoj AK partiji. Tada je doneta odluka o nenoj smeni.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Vrtoglav #uspeh #strahovit #pad #jedine #žene #kojoj #Erdogan #verovao

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja