NaslovnaRAZONODAMužjak foke slona spasio bebu koja se davila

Mužjak foke slona spasio bebu koja se davila

Ekolozi su prvi put bili svedoci malo verovatnog čina nesebičnog ponašanja u kojem je mužjak severnog morskog slona (vrsta foke) spasao bebu morskog slona koja se davila. Ovo je verovatno prvi zabeleženi primer muškog altruizma kod ove vrste.

Dok su šetali plažom, biolozi su videli ženku foke koja je dozivala svoje dvonedeljno mladunče, koje je plima povukla u dubinu. Mladunče se svim silama trudilo da drži glavu iznad vode, ali je situacija postajala sve gora i gora.

Obližnji alfa mužjak je pritrčao ženki, a zatim se odmah sjurio u vodu ka mladunčetu koji se davio. Licem i telom je izgurao bebu na obalu, uverio se da je bezbedna i legao da se odmori na mokrom pesku. Spasavanje mladunčeta je trajalo oko 20 minuta.

Tokom sezone parenja, mužjaci severnog morskog slona se fokusiraju na samo dve stvari – parenje sa ženkama i borbu sa drugim mužjacima. Ove životinje se ne odlikuju očinskim instinktom i skoro nikada ne komuniciraju sa svojim mladuncima.

Pored toga, tokom sezone parenja, mužjaci severnog morskog slona pokušavaju da izbegnu nepotrebnu potrošnju energije. Zbog toga se nedavni slučaj herojstva, koji su zabeležili naučnici, čini tako iznenađujućim.

Slučaj se desio u januaru 2022. godine kod obale Point Rejesa u Kaliforniji, a opisan je u u časopisu „Marine Mammal Sciene”.

Muški altruizam ranije nije primećen kod severnog morskog slona, i generalno je izuzetno retko zabeležen među drugim morskim sisarima. Istraživači ne znaju šta je tačno podstaklo severnog morskog slona da se ponaša herojski. Možda je poznavao ženku ili je imao porodične veze sa njom.

U svakom slučaju, nakon spasavanja muška foka nije imala kontakt ni sa mladunčetom ni sa ženkom. Samo je legao da se odmori na mokrom pesku, prenosi ruski sajt „TechInsider“.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Mužjak #foke #slona #spasio #bebu #koja #davila

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja