NaslovnaVESTIIzuzetno dobar sastanak, privreda glavna tema, nastavljamo da sarađujemo — RT Balkan

Izuzetno dobar sastanak, privreda glavna tema, nastavljamo da sarađujemo — RT Balkan

19. feb 2024 10:47

| Obnovljeno: 19. feb 2024 12:13

Belorusija je uvek spremna da pruži pomoć i podršku Republici Srpskoj, istakao je Lukašenko

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je imao izuzetan sastanak sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom u Minsku.

“Zahvalio sam za podršku Republici Srpskoj. Razgovarali smo o privrednoj saradnji i nastavljamo da sarađujemo”, istakao je Dodik nakon sastanka.

Istakao je da Lukašenko razume sve procese, prenosi RTRS.

“Nikada nećemo zaboraviti da je Lukašenko bio u Beogradu 1999. godine kada je bombardovan naš narod”, naveo je Dodik.

Имао сам данас изузетан састанак с предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком у Минску.Захвалио сам на подршци Републици Српској.Разговарали смо и о привредној сарадњи. Република Српска ће разну робу, од електричних аутобуса, који се овдjе производе, до пољопривредне… pic.twitter.com/fgU29fd0hm

— Милорад Додик (@MiloradDodik) February 19, 2024

Naglasio je da će se ponovo susresti sa Lukašenkom za dva dana u ruskom gradu Kazanju.

Naveo je da postoji razumevanje i po pitanju sankcija koje je uveo Zapad. 

“Pozdravljam način na koji Belorusija funkcioniše uprkos sankcijama. I Srpska je u sličnim okolnostima, ali uz jasnu viziju i odlučno vođstvo, napredak je vidljiv”, istakao je Dodik, napomenuvši da Srpska i BiH nisu uvele sankcije Belorusiji, prenosi banjalučki “ATV”.

Dodik je komentarisao i odnos Srpske prema NATO i EU.

“Okruženi smo NATO-om i EU. Naša politika je da se ne pridružujemo NATO i zbog toga trpimo pritiske”, rekao je predsednik Srpske.

On je dodao da su neki od uslova ulaska BiH u EU neprihvatljivi.

“Sa EU imamo status kandidata, 21. marta očekujemo datum za pregovore, nemamo prevelikog entuzijazma zbog toga. Unija je pripremila šest milijardi evra za zapadni Balkan, ali jedan od uslova je da se u obrazovanje ubace standardi u vezi sa LGBT, što naše društvo ne dozvoljava”,  rekao je Dodik.

Lukašenko: Uvek smo spremni da podržimo Srpsku

Belorusija je uvek spremna da pruži pomoć i podršku Republici Srpskoj, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na sastanku sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom 19. februara u Minsku, prenosi beloruska državna agencija Belta.

“Pozdravljam vaš rad. Treba da znate da ako vam nešto u Belorusiji odgovara u tehnološkom, poljoprivrednom, industrijskom ili zdravstvenom smislu, mi vam uvek rado pomažemo i podržavamo”, rekao je beloruski lider Dodiku.

Dodik se nakon Lukašenka sastao i sa premijerom Belorusije Romanom Golovčenkom.

“U ovim teškim vremenima imamo odličnu saradnju. Došli ste u Belorusiji na čelu veoma reprezentativne delegacije i to govori o vašoj velikoj zainteresovanosti za saradnju s nama”, rekao je Golovčenko tokom sastanka.

Istakao je da je Belorusija spremna da pomogne razvoju Srpske.

“Imamo već i konkretne pravce naše moguće saradnje. To je poljoprivredna oprema i imaćemo te isporuke uprkos poteškoćama u logistici”, naveo je Golovčenko.

Rekao je da ova poseta predstavlja novi podsticaj za razvoj odnosa.

“Mi dobro znamo koliku pažnju vi posvećujete razvoju ekonomije Republike Srpske. Možemo konstatovati da postižete veoma dobre rezultate uprkos kataklizmama na evropskom kontinentu. I naravno Belorusija kao zemlja moćne industrije spremna je da da svoj doprinos vašem razvoju” naveo je premijer Belorusije.

Istakao je da Belorusija zna da BiH zahvaljujući Srpskoj nije uvela sankcije Belorusiji.

Dodik će se sastati i sa predsednikom beloruske Akademije nauka, prenosi Tanjug.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Izuzetno #dobar #sastanak #privreda #glavna #tema #nastavljamo #sarađujemo #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja