NaslovnaZDRAVLJEJedan protein pomaže u širenju 75% tumora i možda imamo način da...

Jedan protein pomaže u širenju 75% tumora i možda imamo način da ga zaustavimo

Protein MYC je deo aktivnosti zdravih ćelija, ali kada se ćelije raka razviju, on ide izvan svoje normalne uloge i pomaže raku da se širi.

Naučnici su sada možda pronašli način da se to spreči.

Deo problema u obuzdavanju MYC-a je to što je to bezobličan protein, onaj koji zapravo nema ciljanu strukturu. To otežava lekovima da efikasno identifikuju MYC.

Međutim, tim sa Kalifornijskog univerziteta u Riversajdu (UCR) uspeo je da razvije peptidno jedinjenje koje može da se veže ili stupi u interakciju sa MYC-om i pomogne da se vrati pod kontrolu.

„MYC je manje kao hrana za ćelije raka, a više kao steroid koji pospešuje brz rast raka. Zato je MYC krivac za 75 procenata svih slučajeva raka kod ljudi“, kaže biohemičar Min Ksu i dodaje: „Uobičajeno, aktivnost MYC-a je strogo kontrolisana. U ćelijama raka postaje hiperaktivna i nije pravilno regulisana“.

Foto:shutterstock

Istraživači su proučili male količine strukture koju MYC ima kako bi izgradili biblioteku peptida koji bi mogli da se zakače za tu strukturu. Konkretno, jedan peptid, NT-B2R, pokazao se posebno veštim u onemogućavanju MYC, piše Sciencealert.com. 

Istraživači su u testovima koristili kulturu napravljenu od ćelija raka ljudskog mozga, a pokazalo se da se NT-B2R uspešno vezuje za MYC, menjajući način na koji ćelije regulišu svoje gene i na kraju smanjujući metabolizam i proliferaciju ćelija raka.

Naravno, tek će morati da se sprovedu rigorozni testovi na ljudima, ali naučnici su optimistični jer su možda pronašli metod za zaustavljanje jednog od načina na koji rak otima zdrave biološke procese da bi preživeo.

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Kakav kašalj treba da nas zabrine?

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Jedan #protein #pomaže #širenju #tumora #možda #imamo #način #zaustavimo

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja