NaslovnaVESTIKonstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odložena za 1. mart, Nestorović za nove...

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odložena za 1. mart, Nestorović za nove izbore — RT Balkan

19. feb 2024 10:20

| Obnovljeno: 19. feb 2024 10:32

Ako za desetak dana ne dođe do jedinstvenog stava na izbornoj listi “Aleksandar Jerković – Mi glas iz naroda” idemo na nove izbore, poručio kandidat SNS za gradonačelnika Aleksandar Šapić

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odlaže se za 1. mart, zbog nedostatka kvoruma, saopštio predsedavajući Toma Fila.

Uoči početka sednice, predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić rekao je  da će se, ukoliko za desetak dana ne dođe do jedinstvenog stava na izbornoj listi “Aleksandar Jerković – Mi glas iz naroda”, ići na nove izbore.

On je objasnio da će sednica Skupštine grada biti otvorena, a u skladu sa zakonom će biti odložena na desetak dana i biće zakazana nova sednica, verovatno za 1. mart, objasnio je Šapić.

“Ukoliko se do 3. marta, do kada je poslednji rok ako se ne konstituiše Skupština grada, a konstituisanje Skupštine grada znači izbor predsednika, potpredsednika, sekretara i administrativno-mandatne komisije, tada kreće da teče rok od mesec dana kada predsednik Narodne Skupštine ima pravo da u roku od 45 do 60 dana raspiše nove izbore”, rekao je Šapić.

Kako je naveo, ako do 3. marta ne budu imali skupštinsku većinu, matematičku i legalnu, kao i legitimnu, ali po novim standardima za koje se SNS odlučila i zbog delikatnosti situacije iz želje da imaju puni legitimitet, vlast u gradu neće praviti već će se ići na nove izbore.

Nestorović: Dva naša odbornika odbegla, održati nove izbore

Dr. Branimir Nestorović sa liste “Mi – glas iz naroda” nazvao je dva beogradska odbornika te liste “odbeglim” i rekao da bi bilo dobro da se održe novi izbori u Beogradu.

Nestorović je u skupštini grada rekao da su ta dva odbornika, koja nije imenovao, prekinula kontakt sa drugim članovima pokreta “bukvalno posle izbora i više se nisu javljali osim preko medija i društvenih mreža”.

“Malopre sam rekao da bi bilo izvanredno da budu novi izbori, da se ti prebezi nauče da to nosi rizik”, rekao je Nestorović.

Dodao je i da će odbornici sa njegove liste izaći iz sale ako bude glasanja, ali da po svemu sudeći toga danas neće biti.

“Srbija protiv nasilja” u Skupštini grada s transparentima

Svih 43 poslanika liste “Srbija protiv nasilja” ušlo je danas u salu Skupštine grada sa istaknutim transparentima protiv navodnih izbornih manipulacija na Beogradskim izborima 17. decembra prošle godine.

U salu Skupštine grada ušli su i poslanici koalicije NADA, među kojima su i lideri te koalicije Miloš Jovanović, lider POKS-a Vojislav Mihajlović i Vladimir Štimac. 

Na transparentima je ispisano “Beograd vas neće”, “Krađa neće proći” i “Pokrali ste izbore”.

Kandidat za gradonačelnika koalicije “Srbija protiv nasilja” Vladimir Obradović rekao je da je očigledno da je SNS izgubio Beograd.

“Skupština nije konstituisana kao što smo obećali, uprkos enormnim izbornim krađama. Očigledno su izgubili Beograd, ne mogu da konstituišu skupštinu”, rekao je on novinarima i dodao da je najavljeno da će njihovih 60 odbornika doći, ali se oni nisu pojavili što ukazuje na to da nemaju većinu u Beogradu.

Predstavnik liste SPN Dobrica Veselinović rekao je da je pažnja za Beograd  velika jer je svima jasno da su izbori pokradeni.

“I pored špekulacija da će biti preletača, to se nije desilo. Mi kao opozicija solidarno smo pokazali da Beograd ne želi SNS i SPS. Ostajemo ujedinjeni u našim zahtevima za ponavljanjem izbora”, rekao je on.

Srpskoj naprednoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije nedostaju dva mandata za većinu, imajući u vidu da Skupštinu grada Beograda čini 110 odbornika, te da su naprednjaci osvojili 49 mandata, a socijalisti pet.

Lista Srbija protiv nasilja ima 43 mandata, koalicija NADA, koja je ranije najavljivala moguću koaliciju sa tom listom je osvojila sedam.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Konstitutivna #sednica #Skupštine #grada #Beograda #odložena #mart #Nestorović #nove #izbore #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja