NaslovnaVESTINe trgujemo, da li to radi Srbija protiv nasilja? — RT Balkan

Ne trgujemo, da li to radi Srbija protiv nasilja? — RT Balkan

Zalažemo se za ponavljanje izbora, kaže za RT Balkan Dragan Stanojević

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odložena je danas za 1. mart zbog nedostatka kvoruma, a predstavnik liste “Mi-glas iz naroda” Dragan Stanojević za RT Balkan kaže da ovaj pokret ne menja stav, te da ne žele da ulaze u bilo kakve koalicije.

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić poručio je danas da će u Beogradu biti održani novi izbori “ukoliko za desetak dana ne dođe do jedinstvenog stava” izborne liste “Mi – glas iz naroda”, a Stanojević navodi da je “teško ući u njihovu glavu i razumeti šta misle”.

“Međutim, očigledno je da su očekivali da će na neki način moći da nas ubede da podržimo njihovu listu, i da su nas neozbiljno shvatali od samog početka. Takođe je očigledno da su obezbedili, pod navodnicima, tu većinu, na koji način jasno je – ili nekom kupovinom ili obećanjima, ne samo od nas nego i od drugih partija. To je sinoć predsednik Aleksandar Vučić javno faktički i rekao”, dodaje naš sagovornik.

On napominje da bi bilo previše da vladajuća koalicija “napravu većinu sa kupljenim mandatima, to jest ljudima”, imajući u vidu sve pritiske, prozapadnu opoziciju, Evropu…

To bi, kako ocenjuje, izazvalo još veći revolt u društvu i na međunarodnom planu, i dodaje da “Vučić to razume”.

“Jasno je da mi svoju poziciju ne menjamo, ali su oni hteli da nam pošalju poruku – imate rok od deset dana, to vam je poslednja ponuda, za taj period donesite odluku koju do sada niste doneli”, dodaje Stanojević.

On navodi da će vladajuća partija u narednih desetak dana verovatno na razne načine “pokušati da dođe da dođe do legitimne većine”, pošto ta većina koju imaju “očigledno nema legitimitet, a ni legalitet, bez obzira šta oni govorili”.

On podvlači da je stav ovog pokreta isti kao i prvog dana – ponavljanje izbora.

“Ne želimo da pravimo bilo kakve koalicije, jer na osnovu svega što se do sada desilo, jasno je da to prosto ne pije vodu kod nas i mi svoje stavove nećemo menjati”, jasan je Stanojević.

On se osvrnuo i na izjavu Dobrice Veselinovića iz koalicije Srbija protiv nasilja koji je kazao da je ta koalicija uputila javni poziv listi okupljenoj oko Branimira Nestorovića da ispoštuju volju građana i da njihovi odbornici ne daju većinu Srpskoj naprednoj stranci.

“Bilo bi dobro da oni ne daju tu većinu, pošto i mi imamo neke informacije. Da li će neko od njihovih to da omogući, to treba oni da se preispitaju. Ne znam čemu taj apel ako mi imamo apsolutan jasan stav po tom pitanju. Ne vidim osnov da bi on nama uopšte slao poruke takvog tipa”, dodaje Stanojević.

On ponavlja da je lista na kojoj se nalazi za ponavljanje izbora, a da će se nakon toga videti kakva će biti situacija, “jer je ovo sve nelegitimno i to narod neće razumeti, niti mogu da trguju interesom naroda”.

“Postoji segment odgovornosti za Beograd, ali druge stranke imaju daleko više glasova i potencijala od nas, pa ako treba neko da bude odgovoran neka to budu oni. Mi smo, svakako, odgovorni, ali smo daleko u manjini”, zaključuje Stanojević.

Nestorović: Mislimo da nijedan blok nije dobar

Branimir Nestorović, odbornik “MI – Glas iz naroda” u Skupštini grada Beograda, u izjavi za “Danas” odbacio je mogućnost da odbornici ove grupe uđu u novu gradsku vlast, svi sem Aleksandra Jerkovića i Vesne Ilić. On je, takođe, pozvao na održavanje novih beogradskih izbora.

“Ne znam koliko hiljada puta treba da ponovim da smo se mi formirali da ne bi podržali ijedan blok, zato što mislimo da nijedan blok nije dobar”, kaže Nestorović.

On dodaje da se na “Mi” prebacuje odgovornost da će, ukoliko se ne odluče za ulazak u vlast, ugroziti državu, te da ne razume od koga to treba da odbrane grad i gde je tu država ugrožena.

Nestorović ocenjuje da su izbori tu da bi smanjili tenzije u društvu, ali da u Srbiji povećavaju tenzije.

“Kada se priča o legalitetu i o broju, tu je reč o naša dva odbornika koji su prekinuli kontakt sa nama i pretpostavljam da su bili u nekim razgovorima. Viđali su ih ljudi, ali nemamo dokaze, to su susreti u četiri oka”, kaže Nestorović, ocenivši da je kupovina odbornika užasno loša jer predstavlja prekrajanje izborne volje.

On napominje da su ta dva odbornika koja su imala, kako tvrdi, razgovore o ulasku u vlast sa SNS i SPS nosilac liste Aleksandar Jerković i Vesna Ilić koju je, kako kaže Nestorović, upravo Jerković doveo u pokret “Mi – Glas iz naroda”.

Nestorović napominje da su njih dvoje nakon proglašenja rezultata prestali da kontaktiraju sa pokretom, te da je Jerković nakon toga u medijima i na društvenim mrežama davao “nesuvisle izjave”.

“Izborni zakon je nakaradan, zato što se biraju ljudi na listi, a kada prođu raspolažu svojim mandatom. To bi trebalo promeniti. Onaj ko je osvojio mandat odgovara za mandat, ako je ovakva stvar onda da stranka odgovara za mandat. Nisu prošli jer su oni dali neko ime, nego im je pokret dao ime i legitimitet. Ali to je sad pitanje obraza”, zaključuje Nestorović.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#trgujemo #radi #Srbija #protiv #nasilja #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja