NaslovnaVESTIPozicija Srbije biće teža po pitanju Rusije zbog situacije na frontu u...

Pozicija Srbije biće teža po pitanju Rusije zbog situacije na frontu u Ukrajini

EPA/Valdrin Xhemaj

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da će pozicija Srbije po pitanju Rusije biti teža zato što se stvar sa Ukrajinom komplikuje i stvari na frontu se razvijaju nepovoljno za zapadne interese.

– I tamo raste pritisak vezano za ukrajinsku temu, raste i unutrašnji i spoljni. Kada govorimo o unutrašnjem, rastu strukture koje se protive tom ratu, vidimo kakva je situacija u američkom Kongresu, gde Predstavnički dom i republikanci osporavaju dalje angažovanje SAD u finansijskom i drugom smislu na račun unutrašnjih potreba. Iste tendencije imamo i u Evropi, posebno pred evropske izbore – rekao je on.

Milivojević kaže da je padom Avdejevke Rusija dobila značajnu prednost i u vojnom i u političkom smislu, zbog čega, kako ocenjuje, raste interes da se ovaj prostor zaokruži i reši i da se Zapadni Balkan što pre usmeri prema transatlantskoj zajednici, kako ne bi ostala enklava koja nije obuhvaćena.

– I zbog toga će ići pritisak, a ključni kriterijum za to je položaj Srbije u regionu i stav Srbije prema sankcijama Rusiji. Što se Srbije tiče, ona ostaje dosledna svom principijalnom stavu vezano za sankcije. Srbija je protiv sankcija jer je bila žrtva sankcija i ne smatra da preko sankcija treba rešavati politička pitanja i davati strateške odgovore – smatra on.

Milivojević dodaje da se Srbija protivi uvođenju sankcija državi sa kojom ima prijateljske odnose i, koja je, kako je naveo, danas važna za Srbija imajući u vidu pitanje Kosova i Metohije i poziciju Rusije kao stalne članice Saveta bezbednosti UN.

– Naš generalni pristup je da je KiM po Rezoluciji 1244 u sastavu Srbije, da je to pitanje za SB UN i tu je uloga Rusije važna. Što se tiče uslovljavanja, ona će se i dalje nastaviti ne iz razloga koji se tiče našeg postupanja vezano za pristupne pregovore, nego zbog interesa centara moći u Briselu vezano za Ukrajinu i njihove strateške interese – ocenjuje on.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Pozicija #Srbije #biće #teža #pitanju #Rusije #zbog #situacije #frontu #Ukrajini

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja