NaslovnaRAZONODAAvion nestao u suton

Avion nestao u suton

Jedna od najvećih misterija u istoriji avijacije je nestanak Boinga 727 koji je ukraden sa aerodroma u Angoli 25. maja 2003. godine. Veruje se da su se dvojica muškaraca – Ben C. Padilja i Džon M. Mutantu – ukrcali u avion broj N844AA Angolan Erlajns TAAG, na međunarodnom aerodromu u Luandi, neposredno pre zalaska sunca i odjezdili u nepoznatom pravcu.

Letelica je bila u procesu konverzije kako bi se pridružila floti IRS Erlajnsa u Nigeriji, ali je prizemljena na aerodromu Kuatro de Fevereiro zbog neplaćanja računa.

Padilja je bio pilot i letački inženjer iz Sjedinjenih Američkih Država, dok je Mutantu bio unajmljeni mehaničar iz Republike Kongo. Nijedan od njih dvojice nije bio ovlašćen da leti Boingom 727 i trebao im je još jedan član posade da upravlja avionom. Padilja je, prema američkim izvorima, verovatno bio za komandama letelice.

Jedan zaposleni na aerodromu je prijavio da je video samo jednu osobu u avionu u tom trenutku, dok su zvaničnici aerodroma izjavili da su dvojica muškaraca ušla u avion pre incidenta.

U suton, avion je počeo da se kreće po pisti bez komunikacije sa kontrolnim tornjem. Kretao se nepravilno i ušao na pistu bez dozvole. Kontrolori leta su pokušali da uspostave kontakt, ali nije bilo odgovora. Bez svetala, avion je poleteo, leteći na jugozapad, preko Atlantskog okeana, pre nego što je nestao sa radara.

Pre incidenta, avion je bio napunjen sa 53.000 litara goriva, što mu je omogućavalo domet od oko 2.400 kilometara. Ni avion ni dvojica muškaraca od tada nisu viđeni, a nisu pronađeni nikakvi ostaci aviona.

Šta se dogodilo sa ukradenim avionom i njegovim otmičarima je i dalje nepoznanica. Postoji mnogo teorija i spekulacija o njihovoj sudbini, ali nijedna nije potvrđena.

Neki smatraju da su se srušili u okean, neki da su sleteli na neki udaljeni aerodrom, a neki da su bili deo neke terorističke zavere. Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo, FBI i CIA su sprovodili istrage, ali već više od 20 godina ne uspevaju da reše slučaj.

Nestanak Boinga 727 je ostao jedan od najzagonetnijih i najzabrinjavajućih događaja u modernoj avijaciji.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Avion #nestao #suton

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja