NaslovnaVESTIBalkan u zapećku Minhenske bezbednosne konferencije, "destruktivni uticaj Rusije" — RT Balkan

Balkan u zapećku Minhenske bezbednosne konferencije, “destruktivni uticaj Rusije” — RT Balkan

19. feb 2024 17:18

| Obnovljeno: 19. feb 2024 17:18

Osim otvorenih javnih diskusija, Minhenska bezbednosna konferencija još od Hladnog rata poznata je po razgovorima iza kulisa o temama kojih se nosioci vlasti klone u javnosti

Minhen je i ovog februara tri dana zaredom bio poprište brojnih diskusija o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u svetu.

Osim otvorenih javnih diskusija, Minhenska bezbednosna konferencija još od Hladnog rata poznata je po razgovorima iza kulisa o temama kojih se nosioci vlasti klone u javnosti.

Veliki broj važnih učesnika i hodnici luksuznog hotela pružaju mogućnost za intimnije razgovore daleko od znatiželjnih medija.

I dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom i kineskim kolegom Vang Jiem, delegacijom američkog Senata, kao i sa premijerom Bavarske Markusom Sederom, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti optužio je, na sastanku sa delegacijom američkog Senata, Beograd za probleme nastane zbog njegove zabrane upotrebe dinara.

Ipak, tema Kosova i Metohije nije bila u prvom planu, kao ni sam Balkan, ali je kao glavni uzrok nestabilnosti na Balkanu označen ruski uticaj, piše albanska “Koha”.

“Rusija deluje ne samo protiv Ukrajine. Ona je destabilizujući faktor svuda u svetu. Rusija pokušava da destabilizuje Balkan. Nisu nam potrebni novi sastanci, ali moramo odmah da podržimo Ukrajinu i damo joj ono što joj je potrebno”, rekla je danska premijerka Mete Frederiksen na panelu o bezbednosnoj ulozi EU.

Analitičar i specijalista za Zapadni Balkan Frauke Sebas kaže za “Dojče vele” da priruski narativ u mnogim delovima Zapadnog Balkana, posebno onim pod uticajem Beograda i dalje predstavlja veliki problem za bezbednost.

“S obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju, bliskost Rusiji i sve otvorenije nepoštovanje osnovnih demokratskih vrednosti takođe zabrinjavaju. Javna komunikacija je sve više antizapadna, a Rusija se sve više prikazuje kao najvažniji saveznik. Izgledi za pridruživanje EU su izgubili kredibilitet, a samim tim i njihova efikasnost, što dodatno ograničava uticaj Zapada”, kaže Sebas.

Crnogorski predsednik Jakov Milatović kaže da je uticaj Rusije u Crnoj Gori opao.

“Aktivnosti Rusije u Ukrajini nemaju smisla. Moje mišljenje je da je Rusija izgubila svoj uticaj u Crnoj Gori”, rekao je Milatović na panelu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Balkan #zapećku #Minhenske #bezbednosne #konferencije #destruktivni #uticaj #Rusije #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja