NaslovnaVESTIBeograd agresivan prema Prištini da bi se dokazao ruskom predsedniku — RT...

Beograd agresivan prema Prištini da bi se dokazao ruskom predsedniku — RT Balkan

19. feb 2024 21:01

| Obnovljeno: 19. feb 2024 21:01

Prištinski premijer pokazao koliko mu smeta što se Srbija naoružava, a kako je naviknut na podanički odnos prema svojim sponzorima, tvrdi da i Beograd ima takve odnose sa Rusijom

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da nije tačno da se Srbija naoružava da bi se branila, jer kako kaže, nema od čega da se štiti.

“Srbija kupuje oružje zbog svog agresivnog ustava i svojih srpskih projekata. Konkretno, kupuje oružje od Ruske Federacije i Kine, jer po mom uverenju, želi da dokaže Kremlju da deluje u skladu sa Putinovom politikom, tačnije da je agresivna prema Kosovu. Često smo čuli teze da Beograd ima dobre odnose sa Moskvom jer im je Rusija potrebna zbog Kosova. Rekao bih da je to tačno, ali ne u potpunosti”, kaže Kurti.

Dodaje da je Beograd agresivan prema Prištini da bi se dokazao ruskom predsedniku.

“Zato što Putin nikome ne veruje i kao sporni diktator, potrebno je da mu se dokažu oni koje smatra za prijatelje. To radi predsednik Srbije Vučić koji kupovinom oružja i agresivnim izjavama o Kosovu dokazuje lojalnost predsedniku Rusije”, tvrdi Kurti.

Kurti je ponovio da će otići u Brisel ako ga pozovu da potpiše sporazum sa Beogradom.

“Ako nas pozovu da potpišemo sporazum, sigurno ću otići. Bio sam konstruktivan i posvećen čak i kada smo bili u Briselu, ali se ne može reći da je runda pregovora bila uspešna. Ovo radim za EU, ali i zato što moramo da imamo normalne odnose sa Srbijom. Što se mene tiče, odnosi bi bili normalizovani još prošle godine, ali kako to nije učinjeno u februaru i amrtu 2023, može da bude u februaru i martu 2024, što da ne”, rekao je Kurti.

On je kazao da je sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom razgoavrano o dijalogu i značaju potpisivanja sporazuma.

“Nije mi rečeno da će biti poziva na sastanak na visokom nivou u Briselu. Ako ga dobijemo, naravno da ćemo ga razmoriti. Ponavljam da je Srbija do sada kršila dosadašnje sporazume, što je kulminiralo pismom premijerke Brnabić, čime je praktično Beograd istupio iz sporazuma”, kaže Kurti.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Beograd #agresivan #prema #Prištini #dokazao #ruskom #predsedniku #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja