NaslovnaVESTIČija su još dva odbornika? — RT Balkan

Čija su još dva odbornika? — RT Balkan

Kod koga su blanko ostavke poslanika ili odbornika – kod njega je vlast u stranci, tako je decenijama funkcionisao parlamentarizam u Srbiji

Svaka stranka imala je “paklenu fioku” u kojoj su čuvane blanko ostavke njenih poslanika ili odbornika. Odlukom Ustavnog suda 2010, a kasnije i izmenom Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima vlasnik mandata postao je pojedinac, a ne stranka.

Ovaj princip odomaćio je sistem preletanja u Srbiji, koji se ovih dana dešava u Beogradu, ili makar pokušaj preletanja.

Srpska napredna stranka koja je u koaliciji osvojila 49 mandata na izborima za Skupštinu grada Beograda spremna je da vlast formira uz Socijalističku partiju Srbije koja ima pet mandata, ali joj je za vlast potrebno ukupno 56 mandata.

Nosilac liste “Mi – Glas iz naroda” u Beogradu Aleksandar Jerković sam se ponudio da mimo odluke svoje političke opcije pregovara o ulasku u vlast. Nagađa se da postoje dva odbornika iz ove političke opcije koja bi bila spremna da budu deo nove beogradske vlasti.

Međutim, spisak onih koji su spremni da prelete u novu vlast nije konačan i navodno postoje ukupno četiri takva odbornika. O čemu je tačno reč?

Nosilac liste Socijalističke partije Srbije (SPS) i kandidat te stranke za gradonačelnika Beograda Toma Fila kaže za RT Balkan da postoje četiri odbornika spremna da formiraju vlast u Beogradu.

“Imamo dva sigurna odbornika i dva verovatna koja su spremna da formiraju uz nas vlast”, pojašnjava Fila.

Dodaje da ne želi da kaže iz kojih opcija su ovi odbornici.

Uprkos tome što postoji većina za formiranje vlasti, Fila napominje da je sigurno da će u Beogradu sigurno opet biti održani izbori.

“Mi ne želimo da ljudi preskaču kod nas, tu je obraz u pitanju. Da je doktor Nestorović hteo sa celom svojom grupom od šest odbornika da uđe u koaliciju sa SNS-om i SPS-om, to bi bila druga stvar”, kaže Fila za RT Balkan.

Napominje da bi ovakva većina bila legalna, ali nelegitimna.

Sa druge strane, visoki funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović kaže za RT Balkan da SNS ima i više od četiri odbornika u Beogradu.

Na pitanje iz kojih su političkih opcija ti odbornici, Đukanović odgovara da su u pitanju odbornici koalicije “Srbija protiv nasilja” i NADA.

Nestorović: Ponoviti izbore u Beogradu, međunarodna istraga je besmislena

Nismo uspeli da dobijemo odgovor iz koalicije NADA na ovu tvrdnju Đukanovića, pa ostaje nejasno da li vlast zaista ima potreban broj odbornika, ali ne želi da nova beogradska uprava bude formirana na ovaj način.

Tačku na čitav spor očigledno će staviti lista “Mi – Glas iz naroda” kojoj je Aleksandar Šapić ostavio rok do 1. marta da odluči da li će formirati vlast uz SNS i SPS.

Predstavnik liste “Mi-glas iz naroda” Dragan Stanojević za RT Balkan rekao je da ovaj pokret ne menja stav, te da ne žele da ulazi u bilo kakve koalicije.

Šapić: Ako nema dogovora sa Nestorovićevom strankom, idemo na nove izbore (VIDEO)

“Međutim, očigledno je da su očekivali da će na neki način moći da nas ubede da podržimo njihovu listu, i da su nas neozbiljno shvatali od samog početka. Takođe je očigledno da su obezbedili, pod navodnicima, tu većinu, na koji način jasno je – ili nekom kupovinom ili obećanjima, ne samo od nas nego i od drugih partija”, dodao je Stanojević.

Ukoliko Skupština grada Beograda ne bude konstituisana do 3. marta, biće održani novi izbori. Kako stvari stoje, u Beogradu će se opet ići na birališta u terminu kada bi trebalo da budu održani redovni lokalni izbori u 17 beogradskih opština, a koji moraju biti sprovedeni od 6. juna do 26. avgusta.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Čija #još #dva #odbornika #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja