NaslovnaRAZONODAJecine zepice lepe kao svilene bombone

Jecine zepice lepe kao svilene bombone

Ima žena u Srbiji preduzimljivih, hrabrih i vrednih koje su u starim zanatima prepoznale svoju šansu da započnu posao, poput Jelene Alargić. Uzdajući se u svoju kreativnost, spretnost i umeće, ona je pre pet godina počela da pravi sobnu obuću od pustovane (presovane) vune.

Jelena s porodicom živi u srcu Srema, u malom fruškogorskom mestu Veliki Radinci u opštini Sremska Mitrovica, a njene ručno rađene papuče po kojima je mnogi znaju kao Jecu Zepicu, kako kaže, još jedino nisu stigle do Kine.


 Jelenu Alargić mnogi znaju kao Jecu Zepicu

Pustovanje ili valjanje vune jeste stari zanat, stariji od tkanja. Međutim, naša sagovornica je ovu metodu obrade vune savladala tek pre pet godina.

– Krajem maja 2018. godine u organizaciji Etno mreže iz Beograda održana je, uz podršku lokalne samouprave grada Sremska Mitrovica, tronedeljna obuka pustovanja. Moram priznati, u početku mi se nije dopalo. Više puta sam htela da odustanem, ali me je bilo sramota od drugih polaznica. Na obuci smo znale jedan predmet danima da kvasimo, trljamo, valjamo, ispiramo i činilo mi se kao da poslu nema kraja.

Po završetku obuke nekoliko meseci nisam pogledala, a ni uzela vunu u ruke. Jednog hladnog, kišnog, novembarskog dana ćerka mi se požalila da su joj hladne noge. Pronašla sam komad vune što mi je ostao od obuke i rešila da joj napravim plitke zepice. Nažalost, nisu pripale onom za koga su napravljene. Kod nas se baš tada zatekao jedan prijatelj i nije hteo da ode kući dok me nije ubedio da ih njemu prodam, a da ćerki napravim druge, jer mu žena ima problema s cirkulacijom i noge su joj stalno hladne. Od tih prvih hiljadu dinara, koje sam tada dobila, kupila sam prvi kilogram vune i krenula u avanturu zvanu pustovanje.

Jelena objašnjava da se ovom tehnikom mogu napraviti svi odevni predmeti. Svoje proizvode uglavnom poklanja ili prodaje preko udruženja žena iz okoline i na preporuku.

Svojim rukotvorinama ona voli da obraduje prijatelje i njihove mališane izrađujući im patofne s likovima omiljenih crtanih junaka. Nekada joj mnogo više vremena treba za ukrašavanje nego za izradu papuča.

– Prilikom izrade koristim kalupe. Za izradu upotrebljavam samo ovčiju vunu, koja se slaže u slojevima, toplu vodu i domaći sapun. Odozdo se podšivaju skajem kako bi što duže trajale i kako ne bi klizale prilikom nošenja. Kada su gotove, potrebno je vreme da se osuše, da odstoje dva-tri dana i mogu da se nose.

Osim zepica ova Sremica pravila je i šešire, rukavice, marame. Ponosna je što pojedini mališani pored ko zna kojih sve markiranih patofni ipak nose njene.

– Izrada dečjih zepica je mnogo teža ali, kada stignu slike nasmejane dece, zadovoljnih baki i majki, jer mališani više nisu bosi u kući, nije mi žao što sam se malo pomučila – iskrena je majstorica koja posebno voli poklon na pendžer da stavi, pa iz kraja da gleda kako ga dete uzima.

Pobrinula se i da deci olakša večiti problem – šta je levo, a šta desno, ispisavši na zepama koja je koja.

Sobna vunena obuća može da se nosi i leti i zimi. Noge se ne znoje, jer vuna obezbeđuje prirodnu cirkulaciju vazduha, pa ima mnogo zadovoljnih kupaca.

Jedne duboke patofne, rađene po posebnoj želji, otputovale su i do Norveške da greju jednu snajku.

U poslednje vreme sve više Rusa poručuje u Velikim Radincima vunenu obuću.

– Veoma sam ponosna na to, jer je ovo njihova tradicionalna obuća. Kada mi je jedna Ruskinja naručila duboke patofne valjanke imala sam veliku tremu da ih napravim, ali uspela sam da ispunim očekivanja – kaže Jelena.

Postoji izreka da: „obućar nema cipele, frizer frizuru…”, do prošle godine ni Jelena nije imala zepe.

– Svih ovih godina nosila sam dečje, jer ih prerastu. Nosila sam po bašti, istovarala kukuruz, sve želeći da ih pocepam da bih imala razlog da napravim nove. Konačno odradim nove, kad čujem: ,,Mama, tvoje su lepše od mojih!”. I tako sam tek 2023. na Svetog Savu „dobila” svoj prvi par – kaže naša sagovornica.

Otkriva da je jedan od najlepših komplimenata za svoj rad dobila od strica. Kada mu je pokazala svoje rukotvorine, pohvalio ih je rečima:„ Što su lepe ovako bele kao svilene bombone s vašara!

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Jecine #zepice #lepe #kao #svilene #bombone

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja