NaslovnaBIZNIS"Novi" ratovi donose rekordne prihode britanskom proizvođaču oružja

“Novi” ratovi donose rekordne prihode britanskom proizvođaču oružja

„Novi“ ratovi donose rekordne prihode britanskom proizvođaču oružja

Prošle godine, zbog povećanih vojnih ulaganja uzrokovanih sukobima u Ukrajini i Gazi, britanski proizvođač oružja BAE sistemi postigao je rekordnu zaradu, a još veće prihode očekuju ove godine, prenosi Guardian.

Vrednosti deonica proizvođača oružja snažno su porasle u prethodne dve godine. Zbog ruske invazije na Ukrajinu zapadne vlade su povećale vojna ulaganja. BAE sistemi bave se proizvodnjom nuklearnih podmornica, borbenih aviona, tenkova i brodova, kao i pušaka i municije.

Čarls Vudburn, glavni direktor BAE sistema, rekao je da narednih godina očekuju održivi rast. „Nestabilnost u Evropi, na Bliskom istoku i u drugim regijama svet stavlja jasan fokus na ključnu ulogu koju igra zaštita nacionalne bezbednosti“, rekao je.

„Većina opsega naše proizvodnje u okviru je programa koji su postojali i pre sukoba u Ukrajini, ali pristižu i novi zahtevi za obnovom zaliha municije i za nadogradnjama“, izjavio je.

Vrednost deonica BAE sistema se od 2022. godine više nego udvostručila. Kompanija sada vredi 44 milijarde evra.

Tokom ove godine u BAE sistemima očekuje se rast zarade između 10 i 12%. Od njih su nuklearne podmornice naručile Velika Britanija, SAD i Australija, a dizajniraju i novi borbeni avion za program koji vode Italija, Japan i SAD.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Novi #ratovi #donose #rekordne #prihode #britanskom #proizvođaču #oružja

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja