NaslovnaVESTISrpska protiv sankcija Rusiji, Putin brani suverenitet svog naroda — RT Balkan

Srpska protiv sankcija Rusiji, Putin brani suverenitet svog naroda — RT Balkan

20. feb 2024 22:31

| Obnovljeno: 20. feb 2024 22:31

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uoči susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom poručio je da ne želi da razgovara sa onima koji “žele da nameću rešenja u BiH, već sa iskrenim prijateljima koji razumeju poziciju Srpske i ne traže ništa zauzvrat”

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je protiv uvođenja sankcija Rusiji, dodavši da ruski predsednik Vladimir Putin brani suverenitet svog naroda i poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Sresti Putina, bez obzira šta rekli ovi na Zapadu, velika je privilegija. Ne želim da pričam sa zvaničnicima koji žele da nam nametnu da uvedemo sankcije Rusiji. Putin brani suverenitet svog naroda i poštuje teritorijalni suverenitet i integritet BiH”, rekao je Dodik u intervjuu RTRS-u tokom posete Kazanju.

On je dodao da Republika Srpska “ne želi bilo kome da nametne bilo šta”, istakavši da mora da se pronađe način za koegzistenciju jer, kako je istakao, sukob nije rešenje.

Dodik je poručio da ne želi da razgovara sa onima koji “žele da nameću rešenja u BiH, već sa iskrenim prijateljima koji razumeju poziciju Srpske i ne traže ništa zauzvrat”.

Predsednik Republike Srpske rekao je da je situacija u Tatarstanu slična onoj koju imamo u BIH, ali da je odnos muslimana u Tatarstanu drugačiji od onog u BiH, jer su oni privrženi svojoj državi, dok su u BiH pod uticajem stranaca pokrenuli rat zbog separatističkih težnji.

“Muslima su bili za raspad Jugoslavije, hteli su separaciju, promovisali su separatizam i odvajanje i smatrali su da imaju daleko više pravo nego što je to bilo objektivno očekivati. S druge strane sve to je bilo urađeno uz stranu asistenciju, prije svega Amerikanaca. Kada su Izetbegović i Karadžić potpisali u Lisabonu sporazum, kada se Izetbegović vratio na insistiranje američkog ambasadora on je odustao od sporazuma i mogao je da krene rat. Ovde toga nije bilo”, dodao je Dodik.

Šta je Kutiljerov plan za BiH: Odgovornost Amerike za rat u Bosni

Istakao je da predsednik Rusije nikada nije bio protiv muslimana u BiH, uprkos tome što su, kako kaže, “muslimani pod uticajem stranaca”.

“Problem muslimana u BiH, u političkom smislu, jeste što su postali potpuni podanici američke politike. Njihov odnos sa Rusijom nije problem Putina i muslimana u BiH, nego to što se utrkuju kada će i kako uvesti sankcije Rusije. Mi to nismo prihvatili i nemamo takav problem, zato nas ovako jednako u Tatarstanu i Rusiji i gledaju. Politička instrumentalizacija, nakon raspada Jugoslavije dovela je do toga da nam istorija sukoba u prošlosti nije dozvolila zajedničku budućnost. Oni žele da njima neko donese neku vrstu pobede”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da službenici Islamske zajednice u Tatarstanu poručuju da imaju svoj pristup Islamu koji ne podrazumeva uticaj iz arapskog sveta nego je on autentičan za njih.

“To je omogućilo da Tatarstan bude razvijena Republika u obimu u kojem jeste”, kaže Dodik.

Predsednik Srpske koji je Tatarstan stigao nakon posete Belorusiji, kaže u intervjuu da je u Kazanj došao kako bi prisustvovao jednom velikom događaju koji se organizuje a kojem će prisustvovati i Putin te predstavnici zemlja bivših članica Sovjetskog saveza i predsednika njihovih Republika kojim oni promovišu sportske igre u okviru kojih se okuplja omladina.

Delegacija Srpske u Minsku; Dodik: Nismo dali saglasnost za sankcije Belorusiji

“Počastvovan sam činjenicom da sam pozvan na taj sastanak i da ću prisustvovati toj manifestaciji. To je prilika da se sretnem sa mnogima i da razgovaram o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji ali i da se upoznam sa situacijom u Tatarstanu čiji je glavni grad Kazanj koja je jedna od najrazvijenijih Republika Ruske Federacije koja je veoma specifična. Tu žive pripadnici islamske i pravoslavni pripadnici skoro 50-50 odsto i oni godinama neguju dobru saradnju. Oni posebno ističu da su u momentu raspada Sovjetskog saveza uspeli da očuvaju mir i koegzistenciju”, rekao je Dodik.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Srpska #protiv #sankcija #Rusiji #Putin #brani #suverenitet #svog #naroda #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja