NaslovnaVESTIVlada spremna na saradnju sa ODIHR, međunarodna istraga značila bi gubljenje suvereniteta

Vlada spremna na saradnju sa ODIHR, međunarodna istraga značila bi gubljenje suvereniteta

DESPOTOVAC – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je vlada spremna da nastavi kvalitetnu i konstruktivnu saradnju sa misijom ODIHR-a, jer je posmatranje izbornog procesa uobičajena praksa, ali da Srbija ne može da prihvati međunarodnu istragu izbora, jer bi to bilo direktno kršenje suvereniteta Srbije i takvu istragu ne bi dozvolila nijedna zemlja.

“To znači da nemate sopstvene institucije već da stranci mogu da dođu u vašu zemlju i ispituju građane, a to je jednako okupaciji, to je gubljenje suverenita”, rekla je Brnabić novinarima u Despotovcu.

Na pitanje da li je prisustvo međunarodnih posmatrača tokom izbornog procesa značilo kršenje suvereniteta Srbije, Brnabić je navela da je reč o uobičajenoj praksi u svakoj demokratskoj zemlji.

“Naša delegacija je otišla u Azerbejdžan da posmatra izbore, oni su tamo pozvani”, napomenula je premijerka. 

Nisam videla da je opozicija dobila poziv Evropske komisije, sada moli da ide u Brisel

Ana Brnabić izjavila je danas da nije videla da je opozicija dobila poziv od Evropske komisije već da se sama pozvali da ide na razgovor u Brisel i ocenila da je sada prešla od zahteva za gaženjem suvereniterta svoje zemlje, do toga da moli da se to učini.

Brnabić je, na pitanje Tanjuga kako komentarišete to što opozicija očekuje poziv u Evropsku komisiju i da neki navode da je do toga već i došlo kako bi razgovarali o međunarodnoj istrazi o regularnosti izbora u Srbiji, kao i da to već dele na društvenim mrežama, rekla: 

“Nisam videla da su dobili poziv. Videla sam da su se oni pozvali sami na razgovor u Evropsku komisiju u Briselu. I to je takođe zanimljivo. Do sada su tražili međunarodnu istragu i tražili gaženje suvereniteta sopstvene zemlje, a sada mole”.

Premijerka je naglasila da je opozicija sada prešla od toga da traže i zahtevaju, pošto valjda nije to dovoljno, do toga da sada mole.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Vlada #spremna #saradnju #ODIHR #međunarodna #istraga #značila #gubljenje #suvereniteta

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja