NaslovnaVESTIZahvaljujući Srpskoj BiH se nije pridružila zapadnim sankcijama protiv Belorusije i Rusije...

Zahvaljujući Srpskoj BiH se nije pridružila zapadnim sankcijama protiv Belorusije i Rusije — RT Balkan

Saradnja Republike Srpske i Belorusije nije usmerena ni protiv koga u BiH, svi građani će imati benefit od povoljnijih aranžmana i realizacije projekata dogovorenih u Minsku, ocenjuje zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH Staša Košarac

Zvanična poseta predsednika Milorada Dodika i delegacije Srpske Belorusiji značajna je kako sa aspekta unapređenja ekonomske saradnje, tako i sa političkog aspekta, jer se dešava u trenutku kada je Srpska izložena konstantnim napadima dela zapadnih zemalja, ukazuje za RT Balkan zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH Staša Košarac.

“Jučerašnji sastanak predsednika Dodika sa beloruskim predsednikom Lukašenkom, premijerom Golovčenkom, te ostali susreti koji su upriličeni u Minsku, potvrđuju da Srpska ima prijatelje širom sveta, koji razumeju njenu poziciju i dosledni su u podršci Dejtonskom sporazumu”, navodi Košarac.

Ministar Košarac ističe značaj i simboliku poruka da je Belorusija uz Republiku Srpsku, kao i da postoji obostrano razumevanje i opredeljenost za saradnju na svim poljima.

“Za nas je od izuzetnog značaja činjenica da je predsednik Lukašenko podržao doslednu i hrabru politiku predsednika Dodika, prepoznajući ga kao lidera koji afirmiše mir, stabilnost i saradnju, međunarodno pravo, kao i dejtonski okvir BiH. U Belorusiji je prepoznato da se zahvaljujući Srpskoj, BiH nije pridružila zapadnim sankcijama protiv Belorusije i Ruske Federacije”.

Košarac ističe da se u vreme globalnih izazova i preslaganja svetskog poretka, pokazuje odgovornost politike predsednika Dodika i rukovodstva Srpske da šire front međunarodnih saveznika i partnera, sa kojima se osnažuje privredna i politička saradnja.

“To je najbolje vidljivo kroz dobre odnose sa Ruskom Federacijom, Kinom, Mađarskom, Belorusijom i drugim prijateljskim zemljama, zahvaljujući kojima se glas Srpske čuje i uvažava na međunarodnom planu”, ukazuje naš sagovornik, dodajući:

“Posebno ohrabrujući su dogovori i sporazumi koji znače unapređenje ekonomske saradnje i podrške Belorusije privredi Srpske. U Minsku je dogovorena dogovorena posebna linija podsticajnih sredstava za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu u vrednosti od 10 miliona dolara, što će, uz sličan projekat sa Mađarskom, dodatno osnažiti poljoprivrednu proizvodnju u Srpskoj. Dogovoreni su takođe važni projekti u oblasti medicine, naučne saradnje i saobraćajne infrastrukture.”

Važno je, naglašava Košarac, da saradnja Republike Srpske i Belorusije nije usmerena ni protiv koga u BiH.

“Svi građani će imati benefit od povoljnijih aranžmana i realizacije projekata dogovorenih u Minsku”, ističe zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zahvaljujući #Srpskoj #BiH #nije #pridružila #zapadnim #sankcijama #protiv #Belorusije #Rusije #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja